We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken van elkaar af, maar er is zeker geen sprake van een groot verschil. Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram.
De crackers van Wasa zijn niet koolhydraatarm. Althans, ze zijn niet gemaakt voor een koolhydraatarm eetpatroon. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten per cracker, dan kan je het prima inpassen in je dagtotaal. Ik doel hiermee op de Wasa Lichtgewicht en de Wasa Vezelrijk.
Kies voor volkoren Volkoren producten houden je langer vol en voorkomen dat je bloedsuikerspiegel snel piekt. Koop daarom altijd volkoren crackers. Let niet alleen op de naam op de verpakking, maar kijk ook wat het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst is. Je zit goed wanneer dat volkorenmeel is.
Volgens het Voedingscentrum bevat een gezonde volkoren cracker minstens 6 gram vezels en maximaal 1 gram verzadigd vet per 100 gram product. Alleen de volkoren crackers van Wasa en de luchtige Oerrr Knappers vezelrijk volkoren spelt van Leev voldoen hier aan.
Wasa volkoren: Volkoren ROGGEMEEL, gist, zout. Deze 3 knäckebröd zijn minimaal bewerkt en bestaan enkel uit granen, water, gist en zout! Hierdoor zijn ze rijk aan vezels, maar arm aan verzadigd vet. AH Knäckebröd pompoenpit-sesam is de variant die ik zeker niet zou aanraden!
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
VARIEER EN COMBINEER NAAR SMAAK
Als je niet van sla houdt, kun je gerust een keer een Wasa Vezelrijk cracker nemen met de rest van de ingrediënten in een recept. Zo'n cracker bevat nog geen 5 gram koolhydraten dus dat past prima binnen in een koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte levensstijl.
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen. Bovendien bevat sommige soorten beschuit meer vetten en suikers dan brood.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Vergeleken met een boterham bevat een cracker minder koolhydraten en minder kilocalorieën. Daardoor passen crackers in een energie- en koolhydraatbeperkt dieet. Het beste is het dan om te kiezen voor 100% volkoren crackers.
Je kunt natuurlijk ook eens kiezen voor crackers in plaats van een boterham. Houd dan gemiddeld 2 crackers aan als vervanging van 1 boterham. Dit geldt niet voor cracottes want die zitten een stuk lager in de hoeveelheid energie. Bij een appel, banaan, peer en een sinaasappel is 1 stuk ook gelijk 1 portie fruit.
Het lijkt eenvoudig: een cracker bevat gemiddeld 30 à 40 calorieën, een boterham 80. Leve de cracker voor een slanke lijn! Helaas zit het toch niet helemaal zo in elkaar. Want voor die ene boterham, eet je al sneller 2 crackers.
Snelle koolhydraatarme tussendoortjes
Bakje magere (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr (eventueel gecombineerd met vers fruit). Handje ongezouten en ongebrande noten. Volkoren cracker met cottage cheese met tuinkruiden en schijfjes tomaat, komkommer of radijs. Magere vleessoorten zoals magere ham, kip of kalkoen (evt.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.