Er zijn heel veel verschillende ademhalingstechnieken maar de bekendste zijn wel de buik/borst ademhaling, gebruik van het middenrif (diafragmaal ademhalen), adempauze bij volledige inademing, met bolle wangen uitademen (pursed lip breathing), Autogene Drainage (AD), Houdingsdrainage, Forced Expiration Techniek en ...
Bij huffen wordt -in tegenstelling tot bij het hoesten- eerst diep ingeademd en vervolgens, met open mond en open keel, krachtig uitgeademd. Deze techniek helpt om sputum uit de hogere luchtwegen richting de keel te verplaatsen zodat het kan worden uitgehoest of doorgeslikt.
Drie gekleurde balletjes in 3 verschillende kamers geven een visueel inzicht in de hoeveelheid lucht die wordt ingeademd. De mate waarin de hoeveelheid ingeademde lucht plaats vindt ligt bij deze triflow tussen de 600 en 1200 cc per seconde.
Hoe moet uw kind 'flutteren'? Voor een goede houding tijdens het gebruik van de flutter laat u uw kind rechtop zitten met de ellebogen steunend op tafel. Uw kind neemt de flutter in de mond met de tanden en lippen om het mondstuk heen. Uw kind ademt bij voorkeur in door de neus.
De oefeningen
Adem zo rustig mogelijk in door uw neus of mond. Adem uit door uw mond. De fysiotherapeut bespreekt met u of u uw lippen moeten tuiten bij het uitademen of niet. Adem zo diep mogelijk in door uw neus of mond en houd uw adem 2 á 3 tellen vast.
Pursed lip breathing is een ademhalingsoefening die diep doorzuchten stimuleert. Door deze oefening blijft de druk in de longen hoog. Zo komt de lucht dieper in de longen en zet het de longblaasjes open.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Airstacken is een techniek waarbij lucht met behulp van een beademingsballon via een mondstuk of mond-neusmasker in de longen wordt geblazen. Het voornaamste doel is het verbeteren van de hoestkracht.
Een goede buikademhaling zorgt voor ontspanning
De middenrifspier zet naar beneden uit, waardoor je longen helemaal kunnen uitzetten. Hierdoor kan je dieper ademhalen, waardoor je meer zuurstof opneemt en meer afvalstoffen kunt afvoeren.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Bij de Buteyko ademhalingsoefeningen ga je bewust 'minder diep' leren ademen. Hierdoor treden er een aantal biochemische processen in je lichaam op waardoor je ademhaling steeds rustiger wordt. en je krijgt veel meer energie.
ademhalingsstelsel = orgaanstelsel bestaande uit organen die samen zorgen voor het opnemen van zuurstof en het uitscheiden van koolstofdioxide. ademhalingsorganen zijn o.a. luchtpijp en longen (met longblaasjes).
“De 4-7-8 ademhaling”
En dat gaat zo: Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Pursed Lip Breathing (PLB) is een ademhalingsstrategie die vaak spontaan gebruikt wordt door mensen met COPD om dyspnoe te verminderen. Deze techniek wordt vaak aangeleerd als onderdeel van de fysiotherapie, maar de exacte effecten zijn nog onduidelijk.
Een verminderde ademhaling (hypoventilatie) ontstaat bij deze ziekte door chronisch (langdurig, niet voorbijgaand) vernauwde luchtwegen en kapot longweefsel (longemfyseem). Roken is bijna altijd de boosdoener.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Wanneer je inademt trek je actief alle lucht in je buik en duw je deze voor je gevoel naar buiten en opzij. Adem actief uit (tuit je lippen een beetje) door alle lucht uit je buik proberen te duwen. Als het goed is voel je bij elke uitademing je buikspieren aanspannen. Doe 5 – 10 ademhalingen voor 1 set.
Boezemflutter lijkt op boezemfibrilleren. Bij de hartritmestoornis boezemfibrilleren is uw hartritme chaotisch en heeft u een onregelmatige hartslag. Bij boezemflutter is het hartritme juist regelmatig, alleen wel extreem hoog.