Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Werk en/of zonder baby
Wanneer je niet bij je baby kan zijn, kolf je elke voeding die de baby bij je zou drinken. Je kolft dus elke gemiste voeding. Op een 8 urige werkdag zal je dus ongeveer 2 tot 3 keer kolven.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.
Hoe vaak je op een dag kolft, hangt ervan af hoe vaak je baby nog bij je drinkt. Je kolft namelijk net zo vaak als dat je kindje bij je zou drinken wanneer jullie wel samen zijn. Bij veel vrouwen komt dit neer op drie keer per dag kolven, gedurende een volle werkdag.
Hoe vaker je kolft, hoe meer je de melkproductie stimuleert. Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Afgekolfde melk kan worden toegevoegd aan reeds ingevroren moedermelk, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Als ze langer kolft, wordt ze niet beloond met meer melk. Maar een moeder die veel of late toeschietreflexen heeft, moet misschien wel 15 minuten of langer kolven om haar borst goed te legen.
De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Vrouwen waarbij het kolven met de hand in de zwangerschap goed gaat, kolven gemiddeld 36 ml af. Als je borsten al lekken tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je dit zo bij elkaar kolft. Bij anderen is het resultaat per kolfbeurt 2-3 ml. Er zijn dus grote verschillen!
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
De werkneemster heeft de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal ¼ van uw werktijd per dienst in beslag nemen. De werkgever is verplicht om hiervoor een ruimte in te richten.
Hoe vaak je kolft op een dag, hangt af van hoe vaak je baby bij je zou drinken als jullie samen zouden zijn. Als je bijvoorbeeld een hele dag werkt, is dat al snel drie keer. Maar als je bij iemand op bezoek gaat en je baby niet meeneemt, kan één keer kolven genoeg zijn.
Te veel melk bij borstvoeding. Het komt niet vaak voor, maar het kan ook zijn dat je borsten juist te veel voeding aanmaken. Dat kun je merken aan een aantal factoren: Je borsten voelen bij een teveel aan melk ook na het voeden nog onaangenaam vol en gespannen.
Als de melk stopt met stromen voordat je klaar bent, kun je de borst masseren, een warm kompres proberen of iets warms drinken om de stroom weer op gang te brengen. Als de melk al 1 of 2 minuten niet meer stroomt kun je stoppen met kolven. Zorg dat je de melk goed bewaart. Maak de kolf schoon.
In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
De beste manier om te checken of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is door hem regelmatig te wegen. Soms wordt geadviseerd om je baby voor en na een voeding te wegen, zodat je kunt zien hoeveel melk hij gedronken heeft. Dit is niet altijd zinvol, want hij zal de ene voeding meer drinken dan de andere.
Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten.Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.
Kolven vergt veel van de moeder, het is onnatuurlijker en veel minder bevredigend dan het kind aan de borst hebben en het is ook erg vermoeiend. Anderzijds vinden veel moeders het erg belangrijk om moedermelk te kunnen geven.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken. Je bent dan onbewust aan het afbouwen.
De nodige energie
Een moeder die borstvoeding geeft verbruikt meer energie en moet dus ook meer energie tot zich nemen. Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten.