Hanteer de broze schelpen voorzichtig, want ze hebben een vlijmscherpe rand. Mesheften smaken zacht en zoetig. Lekker als voorgerecht, in pasta's of op een zeevruchtenschotel. Meestal worden ze gekookt of gestoomd, maar ook gewokt of gegrild smaken ze heerlijk.
De meeste hebben een zacht lichaam dat door een schelp wordt beschermd. De meeste weekdieren hebben een radula, een tongvormig orgaan waarmee ze voedsel van de rotsen kunnen schrapen.
Zachtjes in boter gebakken zijn ze een traktatie! De amande heeft een dikke schelp met veel vlees en een stevige bite. Verse kokkels zijn geschikt om te stomen of naturel te eten. Het witte en zachte vlees van de scheermes is neutraal van smaak en kan worden gegrild, gestoomd of gebakken.
Bak de knoflook en citroenschijfjes 30 seconden, zet het vuur hoog, voeg de bruine venusschelpen toe en doe het deksel op de pan. Kook 2 tot 3 minuten tot de venusschelpen allemaal open zijn, schud de pan af en toe heen en weer (gooi de venusschelpen die niet opengaan weg).
Kokkels eten
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Kokkels komen in bijna alle zeeën voor en zijn de meest voorkomende schelpen in Noord-Europa. Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Met een speld of een stukje ijzerdraad haal je het diertje eruit. Daarna worden de schelpen geweekt in waterstofperoxide, zuurstofbleekmiddel, heel zwak zoutzuur of een bleekwateroplossing. Een nachtje in sodawater verwijdert algen. Tot slot kan je ze inwrijven met olie.
Pak een theedoek en leg de schelp daarop met de platte kant naar boven in je hand. Neem een scherp en stevig mes en steek deze aan de bovenkant in de schelp. Snijd de spier los door met je mes voorzichtig langs de rand van de schelp te gaan. Als het goed is laat de schelp nu los en kan je deze open maken.
Mosselen die stinken
En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien. Toch zegt de geur van iets niet alles: ook met voedingsmiddelen die niet stinken kan iets mis zijn.
De tepelhoorn slak heeft een tong met hieraan hele scherpe tandjes. Deze tong gebruikt hij om een gaatje in de schelp van zijn prooi te maken. Met heel veel geduld lukt het de slak om met zijn tong en speeksel het kalk van de schelp zacht te krijgen.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Schelpen zijn de harde delen van weekdieren die deze dieren stevigheid geven. De schelpen op het strand zijn bijna altijd van tweekleppigen, slakken of inktvissen. Vaak zijn lege schelpen op het strand al honderden jaren oud, zo niet duizenden jaren.
Als je gaat zoeken naar schelpen, moet je de windrichting goed in de gaten houden. Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven.
Je neemt een lijmpistool en je lijmt de schelpen stuk voor stuk op het doosje, eventueel doe je het alleen op de zijkanten zodat je op de bovenkant nog glitters enz kunt doen. Het is een leuk cadeautje om cadeau te doen aan opa/oma maar je kunt er ook sieraden etc in doen.
Gewassen schelpen kopen is gemakkelijk en eenvoudig bij Grind-split. Voor de kleinere hoeveelheden verpakken we de schelpen in o.a. een bigbag gewassen Schelpen (1000 liter; lichtgewicht: weegt slechts 800kg!). Ook leveren wij gewassen Schelpen losgestort.
Je begint met de grotere schelpen, om een soort basis te creëren voor je schelpenkrans. Heel voorzichtig spuit je de lijm op de randjes aan de onderkant van de schelpen, waarna je de schelp op de krans plakt. Wacht hier niet te lang mee want de lijm wordt snel hard.
Het kleurpatroon van de schelp wordt voornamelijk bepaald door de pigmenten die de mantel, een lichaamsdeel van het weekdier, aanmaakt. Er zijn inmiddels drie klassen van pigmenten ontdekt: melanine, tetrapyrrool en carotenoïde. Deze soorten pigment kunnen echter in een overlappende reeks van kleuren zichtbaar zijn.
Abalone-schelpen zijn dikke zeeschelpen die schitteren in de prachtige iriserende kleuren van parelmoer. Ze houden de energie van de oceaan vast en brengen een sterke kalmerende en genezende energie, waardoor je verbonden kunt blijven met de zee - waar je ook bent.
Maak de oester los van de schelp door er met een lepel tussen te gaan. Leg even in ijskoud water om alle onzuiverheden weg te halen. Dep de oester af op wat keukenpapier en leg ze terug in een propere schelp. Leg ze omgekeerd om een voller resultaat te bekomen.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
De kokkels onder koud stromend water wassen en schoon maken. Gooi gebroken en hele zware schelpen die vol zand zitten weg. Zet de kokkels een paar uur in zout water, dan spugen ze het zand uit.