Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij. Zorg dat de bodem vruchtbaar is door regelmatig te bemesten met compost. Na ongeveer 100 dagen kun je de volledige plant in je garage laten drogen.
Voordat je de bonen in het water legt spoel je ze eerst even goed af onder koud water. “Zet de mungbonen ruim onder water en laat ze 24 uur staan. Je hoeft ze nu niet af te dekken.” 24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
De bloemen groeien in compacte, bladokselstandige of eindstandige trossen. De bloemkroon is groenig-geel tot roze en circa 1,3 cm lang. De vruchten zijn horizontaal afstaande of hangende, groene, grijze of bruine, iets afgeplatte, 4–10 × 0,4–0,7 cm grote peulen, die bezet zijn met afstaande, rossige, ruwe haren.
Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes. Het is een erg gezonde groente, vol vitamines en ijzer.
Omdat mungbonen gezond zijn! Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen.
Laat mungbonen het liefst 24 uur ( een nacht) weken. Door de ontkieming worden voedingswaarden enorm verhoogd. Hoe meer ” taugé” er dus ontspruit, hoe hoger de voedingswaarden worden. Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken.
Hoe lang moet je mungbonen weken? Dit is een best belangrijk onderdeel: mungbonen zijn gedroogd verkrijgbaar en daarom moet je ze altijd weken. Net zoals met gedroogde kidney- of limabonen hebben ze ook lange tijd in het water nodig: zo'n 24 uur weektijd.
Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels
Mungbonen bevatten veel vitaminen (zoals foliumzuur, B-vitaminen), mineralen (zoals mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, koper, kalium, zink en selenium) en vezels.
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Bevat peulvruchten. Kan mogelijk sporen bevatten van gluten, noten, pinda's en sesam.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé oftewel Mungbonen (Vigna radiata) kunnen 36 centimeter wel lang worden. De mungboon produceert clusters van 3 tot 4 inch lange zwarte peulen en bereikt 120 dagen na het planten volwassenheid. Plant het zaadje in mei tot begin juni, wanneer de grond opwarmt tot ongeveer 65 graden Fahrenheit.
Je kunt taugé ook invriezen. Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).
Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen.
Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje. Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis.
Laat een halve kom sojabonen weken in water gedurende 8 uur. Plaats de geweekte sojabonen in glazen beker, die afgesloten is met een gaas. Zet de sojascheuten op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Laat de sojascheuten 8 - 12 uur verder kiemen en spoel daarna goed met water.
Smaakt Mungbonen
Mungbonen zijn rijk aan proteïne en vezels, hebben een neutrale smaak en zijn een ideaal basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten. Het past perfect binnenin een vegetarische en veganistische levensstijl.
Dit is meel van gemalen zwarte mung bonen. Mung bonen meel is onder anderen een goede vervanger voor meel. In de Indiase keuken wordt dit meel gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes en in de Surinaamse keuken voor het maken van bara's.
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
De klassieke manier om bonen te weken is om ze een nacht in ruim water te laten staan. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze koken. Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
Voor een ayurvedische vastenkuur zijn ook gele mungbonen, soepen of kitchari (gelijke hoeveelheid gedroogde gele mungbonen en basmatirijst in koud water laten weken en vervolgens tezamen met even droog geroosterde komijn, koriander en gemalen gember koken tot een brij ontstaat) geschikt.