Zowel ibuprofen als alcohol kunnen je slokdarm en je maag irriteren en zelfs bloedingen veroorzaken. Bij regelmatig gebruik van ibuprofen is alcohol drinken niet verstandig. Ook als je veel alcohol drinkt, kun je beter een pijnstiller gebruiken met een veel lager risico op maagklachten, bijvoorbeeld paracetamol.
Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door paracetamol meer kans op leverbeschadiging. U mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
Liefst paracetamol en geen acetylsalicylzuur (zoals bijvoorbeeld Aspirine®). Paracetamol is minder belastend voor de maag. Het beste is echter geen pijnstiller te nemen want je lever heeft het al druk genoeg. Koffie zou ook helpen, vooral om de hoofdpijn tegen te gaan die het gevolg is van de afbraakstoffen.
Paracetamol Het dagelijks drinken van alcohol, in combinatie met een regelmatig gebruik van paracetamol kan op termijn leiden tot leverschade. Af en toe een glas alcohol vormt geen probleem. Als je dagelijks drinkt, dan moet je minimum 8 uur interval laten tussen twee geneesmiddelinnamen.
Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID's zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Zowel ibuprofen als alcohol kunnen je slokdarm en je maag irriteren en zelfs bloedingen veroorzaken. Bij regelmatig gebruik van ibuprofen is alcohol drinken niet verstandig. Ook als je veel alcohol drinkt, kun je beter een pijnstiller gebruiken met een veel lager risico op maagklachten, bijvoorbeeld paracetamol.
Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.
De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren. Dit is geen aanrader. Het helpt maar een paar uur, en is dus waarschijnlijk al uitgewerkt voordat je wakker bent. Een grote hoeveelheid paracetamol kan bovendien je lever frustreren, en die heeft het toch al zo druk.
Gebruik geen ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en diclofenac. Deze middelen kunnen het hartfalen erger maken. Paracetamol mag wel. Werkt paracetamol niet goed genoeg, overleg dan met je arts.
Hoe lang blijft ibuprofen in het lichaam? Het medicijn heeft een halfwaardetijd van ongeveer 2 uur. Dit wilt zeggen dat na 2 uur de helft van de ibuprofen in het bloed afgebroken is. Ibuprofen wordt afgebroken in de lever en verdwijnt voornamelijk met de urine (dus via de nieren) uit het lichaam.
Bij hoge doseringen werden slaperigheid, pijn op de borst, hartkloppingen, verminderd bewustzijn, aanvallen van bewusteloosheid met spiertrekkingen (convulsies, vooral bij kinderen), zwakte en duizeligheid, bloed in urine, het koud aanvoelen van het lichaam en ademhalingsproblemen gemeld.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Voedsel in de maag
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Ontstekingsremmers zoals ibuprofen hebben op sommige mensen de vervelende bijwerking dat ze slechter slapen. Gebruik dit soort pijnstillers dus liever niet voor het slapengaan, maar probeer in plaats daarvan een supplement zoals visolie.
Bij hoofdpijn is het vaak al effectief om eenmalig een pijnstiller te nemen. Heb je continue pijn, dan is het wel goed om een spiegel op te bouwen. In dat geval slik je al de volgende pijnstiller, voordat de andere volledig is uitgewerkt.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar. Oraal: 400 mg, zo nodig elke 4–6 uur; max. 1200 mg per dag.
De pijn (keelpijn, hoofdpijn, oorpijn) kunt u tegengaan met paracetamol/coffeïne. Een lichte temperatuurverhoging hoeft u niet te behandelen. Deze is juist gunstig om het virus te bestrijden. Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking, Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint na een half tot één uur. Deze werking houdt ongeveer 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur.
Als u snel effect wilt: neem dit medicijn op een lege maag. Heeft u snel last van uw maag of gebruikt u dit medicijn continu? Neem het dan tijdens of na het eten. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.