Het paard geldt als een 'edel dier'. Het edele paard heeft geen kop, poten en bek, maar een hoofd, benen en mond. Dat is geen 'taalregel', maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen. Deze gewoonte is in de loop van de twintigste eeuw ontstaan.
Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Het edelhert bevat het woord edel. Echter wordt enkel een paard een edel dier genoemd. Deze naam heeft het gekregen vanwege zijn "hulp" van vroeger uit. Door deze term heeft een paard ook een "hoofd, benen en een mond" i.p.v. een kop, poten en een bek.
Een paard heeft geen kop, maar een hoofd.
Een paard wordt ook wel een edel dier genoemd, omdat paarden altijd dichtbij de mens stonden. Paarden waren de mens altijd van dienst, waardoor het dier edel is geworden. Vroeger reden alleen mensen van adel op een paard. Een paard werd daarom edel, bijzonder, omdat alles wat met de adel te maken had bijzonder was.
Over het algemeen kun je dus zeggen dat paarden best wel slimme dieren zijn. Ze communiceren met elkaar, maar ook met mensen. Paarden kunnen heel snel nieuwe dingen leren. Met al die vaardigheden is het wel te verklaren, waarom mens en paard al eeuwen samen werken.
Van oudsher noemt men het 'onderstel' van dieren poten. Poot kwam in de dertiende eeuw al in teksten voor als benaming van een poot of klauw van een dier. Het WNT geeft aan dat je bij een paard van benen kunt spreken, maar dat dit ook bij andere viervoetige dieren kan.
Paard is een algemene soortnaam en begint dus met het lidwoord 'het'. De woorden 'merrie' en 'hengst' hebben wel het lidwoord 'de', omdat dit respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van de soortnaam 'paard' is.
Paardensport of hippische sport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij een of meer paarden gebruikt worden. De internationale paardensport wordt geregeld door de sportfederatie Fédération Équestre Internationale en in Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
Betekenis. Met dit spreekwoord wil men zeggen dat je niet te kritisch moet zijn over iets wat je cadeau krijgt. Bij een cadeau is het belangrijker dát je iets krijgt dan wat je krijgt. Het gaat om het gebaar, niet om de waarde of de kwaliteit van het geschenk.
Paarden hebben een goed ontwikkeld gehoor. De oorschelp van elk oor kan tot 180° draaien, wat ze de mogelijkheid geeft in alle richtingen te kunnen horen zonder het hoofd te bewegen. Het reukvermogen is beter dan dat van mensen maar niet hun sterkste zintuig.
Mensen hebben een 'hoofd', dieren hebben een 'kop'.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Het betekent vooral dat je paard je iets duidelijk wil maken. Tenzij een paard geen voortanden meer heeft, is het allereerst een teken van ongemak of pijn. Een open mond of uitstekende tong is dus heel onwenselijk, het betekent dat het paard ergens in zijn lijf ongemakkelijk is.
De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
Schuim is hét teken dat een paard een fijne lichte verbinding heeft met de ruiter middels de teugels en het bit. Een schuimende mond is dus volgens voorstanders juist het teken van een ontspannen en goed gaand paard.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
Paardrijden is in principe niet schadelijk voor de rug
Deze sport kan zelfs rugpijn verhelpen als deze door spierverslapping wordt veroorzaakt. Doordat je goed recht op het paard moet zitten, worden de spieren van de ruggengraat en de buikwand sterker gemaakt.
Een babypaard heet een veulen. Je hebt ook kleinere paardenrassen en die noemen we pony's. Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud.
Van jongs af aan zien paarden hoe soortgenoten onderling communiceren met lichaamshoudingen, geluiden, geuren en aanrakingen. Hun houding betekent veel voor deze dieren. Een paard neemt een subtiele houding aan en een soortgenoot op meters afstand reageert daarop. Ook met de oren en staart geven paarden signalen.
Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van Eohippus, een 50 cm hoog zoogdiertje met vier tenen dat circa 50 miljoen jaar geleden leefde. Via verschillende stadia, waarin de schofthoogte toenam en het aantal tenen af, is uiteindelijk ons huidige paard Equus caballus ontstaan.
Paarden hebben gemiddeld 205 botten
Als veulen hebben paarden nog meer botten, die aan elkaar groeien naarmate het paard ouder wordt. De botten komen redelijk overheen met het menselijk lichaam. Het grootste verschil tussen het skelet van paard en mens is het ontbreken van een sleutelbeen bij het paard.