De bestendigheid tegen oliën, brandstoffen en vetten is goed.
EPDM is bestand tegen glycol, hydraulische vloeistoffen en ozon- en uv-straling. Daarentegen is dit rubber niet bestand tegen aardolie, benzine, diesel, kerosine en propaan (gas).
NBR rubber
Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Het is bestand tegen UV, zure omgeving, hoge of lage temperaturen (-25 tot 90 ° C), ozon en vlambestendige hydraulische vloeistoffen zoals remvloeistoffen.
Als je een rubber wilt smeren om het tijdens de installatie glad te maken, doe er dan een druppel afwasmiddel op. Het rubber zal dan glijden zonder worden aangetast. Wat vaseline betreft, het is een petroleumderivaat. Zoals hierboven vermeld, tasten koolwaterstoffen rubber aan.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
De bestendigheid tegen oliën, brandstoffen en vetten is goed.
EPDM is zeer geschikt voor water, stoom, ketonen, alcohols, remvloeistof, zuren/basen in lichte concentraties. Zeer goede weerstand tegen weersinvloeden en ozon. Slechte weerstand tegen olie, vet en oplosmiddelen. Ongeschikt voor aromatische koolwaterstoffen.
Dit rubber heeft een uitstekende weerstand tegen verschillende weersomstandigheden, veroudering, oxidatie, UV, ozon, en chemische stoffen. EPDM is isolerend en zuurbestendig.
EPDM rubber staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een groep synthetische rubbers. Deze zijn ontstaan door de polymerisatie van propeen, etheen en een dieen. Het is daardoor een terpolymeer. EPDM is een synthetische rubber kwaliteit en zeer goed bestand tegen zonlicht en weersomstandigheden.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Daar is siliconenvet (en aanverwante smeermiddelen) het enige juiste middel voor. Waarom: tast de rubber ringen niet aan, net als bij de duikers, maar heeft daarnaast een afdichtende werking.
Smeer de rubbers bijvoorbeeld in met vaseline, talkpoeder of speciale rubber spray. Al deze middelen zorgen dat er geen vocht tussen je deurrubbers komt. Dit vocht is namelijk wat de rubbers aan elkaar vriest, waardoor je de deur niet (meteen) open krijgt.
Rubber onderhoud
Een simpele oplossing hiervoor is het insmeren van de rubbers met een onderhoudsmiddel, of een zuurvrije vaseline. Wanneer het gaat om rubber in de bouw of zware industrie heeft u al gauw een professionele oplossing nodig.
Teflontape is niet oliebestendig en in principe alleen voor taps draad bestemd, hoewel het dik genoeg ook op andere plekken kan werken. Koperen ringetjes kun je trouwens vrijwel eindeloos hergebruiken.
PVC Polyvinylchloride
Bestand tegen zoutoplossingen, verdunde, gedeeltelijk ook geconcentreerde zuren en logen, tegen benzine, mineraaloliën, vet en alcohol. geschikt voor verpakking van levensmiddelen en geneesmiddelen.
Dakenshop heeft EPDM dakbedekking op rol in verschillende maten. Naast dat u bij Dakenshop meerdere diktes dakfolie kunt kopen, vindt u in onze webshop ook EPDM stroken in een dikte van 0,75 mm, 1,14 mm en 1,52 mm. Een volledige rol van zowel de EPDM folie als stroken heeft een lengte van 30,48 meter.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale rubberstick, maar talkpoeder helpt ook al. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant.
Rubber auto insmeren. Het product wat je gebruikt mag niet vettig blijven en geen vlekken maken op bekledingen en textiel. Daarnaast mag het ook geen vuil aantrekken en moet het goed opdrogen. Professionele producten of een Siliconespray hebben de voorkeur, deze verdrijven het vocht.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Je kan je bumpers weer mooi zwart krijgen door ze even te verwarmen met een verfbrander. Hierdoor blijven ze langer zwart dan met smeermiddeltjes. Niet te lang op 1 plek blijven hangen maar rustig heen en weer gaan.
Rubber kun je ook weer zacht maken door het in te smeren met glycerine. Dat kun je gewoon bij de plaatselijke apotheek halen en is niet duur.