Beleidsdenken: kun je beleidsdenken, dan ben je een persoon die beleidsmatig kan denken. Dit houdt in dat je richtlijnen op kunt zetten en deze ook kunt ontwikkelen. Verder ben je goed in het opzetten van ideeën.
beleidsmatig = beleidsmatig bijv. naamw. Uitspraak: [bəlɛits`matəx] wat met het beleid te maken heeft of volgens het beleid gebeurt Voorbeelden: `beleidsmatige uitgaven`, `beleidsmatige aanpak` ......
Wie beleidsmatig werkt, houdt zich aan een vooropgesteld plan. Dat is belangrijk om gefocust te blijven en georganiseerd te werken. Stel daarom duidelijke prioriteiten, doelstellingen en planningen op en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden.
Ofwel: voorzichtig zijn met wat je communiceert. Tactisch handelen dus je tegenstanders op een ander been zetten en je medestanders nog iets meer aan je verbinden en verplichten. Elke kans benutten om de situatie in je voordeel te beïnvloeden zonder de langere termijn uit het oog te verliezen.
Strategisch denken is er een die gericht is op een toekomstgerichte aanpak. Het houdt rekening met een strategie om iets specifieks te bereiken, evenals een actieplan om de gewenste doelstellingen te bereiken. Dit soort denken is nauw verwant aan het bedrijfsleven, hoewel het op elk ander gebied kan worden toegepast.
Bekwame strategische denkers leiden mensen door het proces van het identificeren van problemen, het vormen van een gemeenschappelijk begrip en het formuleren van strategische keuzes. Dit kun je op de volgende manieren oefenen: Voeg meer structuur toe aan je schriftelijke en mondelinge communicatie.
Een strategie is een plan om een doel te bereiken. Een tactiek is het geheel van acties op weg naar dat doel. Een strategie is moeilijk te wijzigen eenmaal het in gang is gezet. Een tactiek kan gemakkelijk bijgestuurd worden naargelang de veranderende omstandigheden.
Bij het strategisch beleid gaat het om de koers van de organisatie voor de komende jaren. Onderdelen van de strategie zijn de missie en visie van de organisatie, concrete doelstellingen en plannen voor het bereiken van deze doelen.
De Beleidsmedewerker moet dus relevante kennis hebben van ontwikkelingen op het gebied van zijn beleidsterrein en flexibel zijn tegenover collega's en bazen die andere ideeën hebben. Hij moet kunnen overtuigen om het eigen beleid erdoor te krijgen en ervoor zorgen dat het beleid vervolgens ook correct uitgevoerd wordt.
Beleidsmedewerkers hebben een goede basis. Je hebt veel kennis over het vakgebied waarin je werkt en omdat je je verdiept in een bepaalde materie en de evoluties binnen een bepaald domein op de voet volgt blijf je ook steeds doorleren. Hoe leergieriger je bent, hoe beter deze baan bij je past!
Je ontwikkelt beleid: je analyseert problemen, je schrijft een plan voor verbetering en legt dit voor aan het management en het (politiek) bestuur. Je zorgt voor uitvoering en adviseert anderen over de toepassing van het beleid. Je kijkt na verloop van tijd wat er van het beleid en de uitvoering terecht is gekomen.
Algemeen vindt men dat 'Strategisch' gaat over de 'Lange Termijn', 'Operationeel' over de 'Korte Termijn' en 'Tactisch' er tussenin. Tactisch verbindt de lange termijn en de korte termijn.
Een belangrijk onderscheid in het geheel van managementtaken is die naar besturingsniveau. Hierbij worden drie niveaus onderscheiden: operationeel, tactisch en strategisch management. Het managen (besturen) van die aspecten die voor het voortbestaan (continuïteit) van de organisatie cruciaal zijn.
Het tactisch niveau omvat de criteria en randvoorwaarden waaraan mogelijke oplossingen moeten voldoen. Deze criteria zijn meer concreet dan de mogelijkheden op strategisch niveau, maar algemener dan de vragen op operationeel niveau. Op het operationeel niveau staan vragen als 'hoe', 'wie', 'wanneer' en 'waar' centraal.
Tactisch niveau gaat over de middellange termijn en zit in tussen het operationele niveau (korte termijn) en het strategische niveau (lange termijn).
Strategische vermogen is de kracht om goede beslissingen te nemen. Er zijn drie belangrijke zaken waar iemand op moet letten bij strategisch vermogen: verbindingen, heden en toekomst, invloeden van buitenaf en factoren van binnenuit.
Leiders en managers werken op verschillende niveaus. In de hiërarchie strategisch, tactisch en operationeel opereert de leider op strategisch niveau (hij zet de ladder op de goede plaats) en de manager werkt op tactisch niveau (hij beklimt de ladder). Kort gezegd: De leider geeft richting (strategie)
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: strategisch (bn) : doordacht, tactisch.
Strategisch adviseren over multidimensionale vraagstukken
Een advies waarin trends en ontwikkelingen zijn meegenomen en dat rekening houdt met de visies en belangen van alle betrokken partijen. Een strategisch advies geeft via verschillende scenario's de route weer om bij de beoogde oplossing of resultaten te komen.
Een strategisch manager heeft oog voor de grote lijn, zet de visie, strategie en doelstellingen uit en is gericht op de lange of middellange termijn. Ontwikkelen van beleid, visie en strategie zit in zijn/haar genen.
Een strategie is een plan waarmee doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Een strategie is meestal bedoeld voor de lange termijn. Om doelstellingen te bereiken zal er een keuze moeten worden gemaakt uit mogelijke wegen en middelen.