Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK's ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen.
Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
Wanneer je te veel of te hete kolen gebruikt, kun je veel rook produceren waardoor rook en verbrandingsproducten vrijkomen.Dit kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van anderen. Het schoonmaken van het bbq-apparaat na elk gebruik, afhankelijk van de verbrandingsmethode, kan ook veel tijd kosten.
Tijdens een barbecue worden er per persoon gemiddeld 1.800 calorieën genuttigd, drie keer zoveel als een gemiddelde maaltijd die thuis gegeten wordt.
Wat te doen met het houtskool na het BBQ'en? Na een gezellige barbecue moet er opgeruimd worden, maar laat de BBQ eerst goed afkoelen! Kolen gloeien namelijk nog erg lang door. Sluit het deksel en de ventilatiegaten van de barbecue of strooi voorzichtig zand over de kolen.
Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën. Leg het grote rooster er bovenop en grillen maar.
Het grote verschil tussen houtskool en briketten is dat houtskool sneller verbrandt, het zorgt voor meer vlammen en bereikt een hogere temperatuur. Hierdoor is houtskool ideaal voor een open barbecue en voor wanneer je direct wilt grillen.
Een houtskool van goede kwaliteit is makkelijk te herkennen. Je mag deze koud en ongebruikt niet ruiken. Deze bestaat uit voldoende grote en kleine stukken. De verschillende maten zorgen ervoor dat er genoeg luchtgangen ontstaan bij het gebruik waardoor je een betere verbranding krijgt.
Het is het verkolen van hout. Door hout te verhitten waarbij maar een beperkte hoeveelheid zuurstof wordt toegestaan wordt hout “ontleed”. Door de verhitting verdampt een groot deel van de vluchtige bestanddelen van hout. Wat overblijft noemen we houtskool.
Gezond BBQ vlees
Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees.
Is grillen gezond? Grillen is gezonder dan frituren, braden of bakken, omdat je weinig tot geen olie gebruikt. Vooral in een grillpan met een keramische antiaanbaklaag is het gebruik van olie, marinade of boter overbodig.
Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Steek met gebruik van een starter de barbecue 30 minuten van tevoren aan.Gebruik je geen starter?Steek dan de houtskoolbarbecue 45 minuten tot 1 uur voordat je wilt gaan barbecueën aan. Deze tijd heb je nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.
2 – Houtskool hergebruiken
Houtskool gebruik je iedere keer opnieuw.
Ingaand op de voordelen voor je gezondheid is het bekend dat de stof goed werkt bij acute voedselvergiftiging, tegen een kater, voor het ontgiften van je darmen en het verlagen van je cholesterol. Artsen adviseren dan ook dat inname af en toe geen probleem is, maar dat je geen grootverbruiker moet worden.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
Oude kolen branden niet zo optimaal als nieuwe kolen. Hierdoor kan de temperatuur lager blijven als je de kolen hergebruikt. In de meeste gevallen is het nodig om de temperatuur vrij ver omhoog te krijgen. Daarom adviseren wij je om wat nieuwe kolen toe te voegen aan de kolen die je hergebruikt.
Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.