Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Voegmortel moet uitharden in de aanwezigheid van water. Het is daarom belangrijk dat net na het voegen de gevel nat gehouden wordt. Dat kan door bijvoorbeeld de eerste 2 dagen de gevel om de paar uur nat te sprenkelen met de tuinslang. Als je dit niet doet, dan drogen de voegen te snel en dan verpulveren ze.
Het voegwerk dient in een goede staat te verkeren, de muren horen schoon, vetvrij en droog te zijn; Breng het middel door middel van vloeien van boven naar beneden aan op de gevel met een lage drukspuit; Neem ramen en kozijnen direct af na het impregneren. Laat het middel opdrogen (ca 24 uur).
Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Je moet er gewoon vanuit gaan dat je aangemaakt voegmortel niet bevriest. Doordat onder andere het water gaat uitzetten tijdens bevriezing, krijg je een zeer slecht eindresultaat. Dus het maakt niet uit, maar ten allen tijde altijd zonder vorst voegen en de mortel moet kunnen uitharden zonder vorst.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is.
Er is geen waterdicht voegmiddel voor uw badkamer maar wel een middel om waterdichtheid te creëren. Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Let er ook op dat het bouwwerk dat je gaat voegen goed vochtig is. Dit is belangrijk omdat de voegspecie dan beter kan hechten. Heb je de muur schoon gemaakt, kun je de volgende dag beginnen met voegen. Ook belangrijk is dat het bouwwerk egaal nat is, maar maak het niet te nat, want dat werkt dan weer averechts.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.
Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen.
Gemiddeld betaal je een bedrag tussen de 35 en 40 euro per vierkante meter. Dit zijn de prijzen voor normaal voegwerk. Heb jij een woning met bijzondere voegen? Dan is de vakman langer bezig.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Om uw betonnen terras lang mooi en onderhoudsvrij te houden kan het terras waterdicht en waterafstotend gemaakt worden. Dit kunt u doen door het beton te impregneren met Terraseal Pro. Terraseal Pro maakt beton (en steen) niet alleen waterdicht maar ook waterafstotend (hydrofoob).
Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.
Afhankelijk van de grote van uw buitenmuur wordt er een m² prijs vastgesteld. De gemiddelde prijs voor het renoveren van gevels ligt tussen de 7,- en 10,- euro per m². Maar bij een zeer slechte buitenmuren kunnen de kosten altijd oplopen naar bedragen zoals 15,- tot 25,- euro per m².
Je kan er voor kiezen om dit zelf te doen, maar wellicht is het toch het interessantst om hiervoor wel een vakman onder de arm te nemen. Wil je vervolgens zelf je nieuwe voegen aanbrengen? Dan is dat uiteraard geen enkel probleem.