Op een schutting tegen inkijk kan een heel scala aan planten groeien. Ze kunnen naar wens worden vormgegeven: op kleur gekozen bloeiende planten, grassen, struiken of kuipplanten. Een paar voorbeelden: kaasjeskruid, bamboe, zonnehoed, ridderspoor en hoog pijpgras.
Welke plant heeft in de winter groene bladeren en groeit vaak tegen een schutting?
Klimop – Hedera Helix
Hij groeit snel, bedekt oppervlakken gelijkmatig en blijft het hele jaar door groen. Bovendien is de klimop ook geschikt voor schaduwrijke plekken waar andere planten het moeilijk hebben. Hierdoor is de klimop een goede keuze voor iedereen die snel een kale schutting wil bedekken.
Wil je een klimplant tegen een schutting laten groeien? Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten.
Veel gebruikte struiken als afscheiding zijn toch we de laurier, conifeer, taxus of een beukenhaag. Al deze soorten bestaan weer uit soorten. De laurier heeft namelijk wel drie soorten. De Portugese, Rotundifolia en de Caucasica.
Hoe hoog mag een plant boven de schutting uitkomen?
Binnen 50 centimeter van de erfgrens: de heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Verder dan 50 centimeter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.
Eén van die blad houdende klimplanten, en uitstekend winterhard, is de prachtige klimop. Een gemakkelijke winterharde klimplant die tegen een stootje kan en zelfs in de schaduw nog mooi blijft. Hebben bovendien weinig grondoppervlakte nodig en geven in korte tijd een groene uitstraling aan uw schutting.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Zorg dat u de erfafscheiding niet te hoog maakt: Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Harde groeiers als blauweregen, druivelaar, wilde wingerd, bruidssluier, klimop en kiwi(bes) zijn af te raden, tenzij je een fervent tuinier bent die maandelijks gedisciplineerd met de snoeischaar en binddraad langs gaat. Klimrozen doen het geweldig tegen een warme muur met minstens 6 uur zon.