Rekoefening bij heuppijn: mobiliseert je heupbuiger
Ga op een knie zitten en plaats je knie recht onder je heup. Leg de SUPER BAND vooraan rond je bovenbeen. Trek je navel in en span je bilspieren aan. Beweeg vanuit je heup naar voren en blijf in deze positie zitten.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Doorlopen met een versleten heup
Blijf met heupklachten vooral in beweging, maar blijf niet te lang met de klachten doorlopen. Door de pijn ga je vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op langere termijn consequenties.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
De oorzaak van pijn in de heup. Pijn in de heup komt veel voor op alle leeftijden. De heuppijn is vaak het gevolg van slijtage (artrose), slijmbeursontsteking, verwonding of een aangeboren afwijking.
Het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking in de heup is pijn aan de zijkant van de heup. In sommige gevallen kan deze pijn doorstralen naar het bovenbeen. De pijn wordt meestal erger als u ligt op de pijnlijke heup, loopt of traploopt. Hierdoor kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden.
Heupklachten zijn vaak pijnklachten die zich in en rondom de heup bevinden. Ze komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of artrose. Soms ligt de oorzaak echter in onderbelasting, met als gevolg onvoldoende spierkracht en stabiliteit rondom de heup.
Heupartrose en fietsen
Door te bewegen kunnen de klachten verminderen. Dit komt omdat het kraakbeen soepel wordt gehouden door het bewegen. Fietsen is een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Ook versterk en verbeter je met fietsen je spieren, pezen en je conditie.
De belangrijkste kenmerken van een versleten heup zijn verlies van kraakbeen, gewrichtsvernauwing en reactieve woekeringen (osteofyten) van het gewricht. Dit leidt vaak tot stijfheid, heuppijn en bewegingsbeperking. De mogelijkheid om te lopen, werken en om pijnvrij te bewegen kan door een versleten heup lastig worden.
Oefening 1 Butterfly stretch
ga tegen een muur zitten met je knieën gebogen en je voeten tegen elkaar aan. Plaats de gewichten op je knieën (of vraag je partner om druk te zetten). Span je binnendijspieren aan voor 10 seconden tegen de weerstand. Let op: span statisch aan, je knieën bewegen dus niet omhoog.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)
Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Maar er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.
Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. De pijn is vaak het ergst als u loopt of op uw heup ligt. Het kan vanzelf overgaan, maar het duurt soms wel maanden.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Maar een chronische slijmbeursontsteking is vaak een hardnekkige aandoening. In de meeste gevallen is er sprake van een slijmbeursirritatie. Als gevolg van overbelasting. De klachten van een chronische slijmbeursontsteking kunnen maanden soms jaren aanhouden.
Een slijmbeursontsteking is meestal niet ernstig, maar kan wel lang duren. Soms houden klachten wel enkele maanden aan. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en druk op de slijmbeurs te voorkomen. Als je het gewricht te veel belast, kan de herstelperiode wel een jaar duren.