Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen.
Een mier poept en plast namelijk wanneer hij loopt. Zodra wij het voedsel eten waar een mier op heeft geplast of gepoept, is er een grote kans dat je voedselvergiftiging oploopt. Mieren maken hele gangenstelsels en nesten onder de grond. Wanneer dit zich onder jouw terras bevindt, ga je dit op den duur wel merken.
Het laat zien dat deze slimme en fascinerende beestjes meer op ons lijken dan de meeste mensen denken. Mensen kunnen redelijk goed inschatten hoe druk het geliefde bakkertje op de hoek op een bepaald tijdstip is.
Bosmieren vangen levende insecten en verzamelen dode insecten. Ze voeren deze aan hun larven, die veel eiwitten nodig hebben om te groeien. Ze eten veel schadelijke insecten, zoals rupsen en bladluizen. Mieren 'melken' bladluizen uit om zoet honingdauw te verkrijgen.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
De oudste fossiele mieren zijn ongeveer 100 miljoen jaar oud. Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar.De koningin kan 15 jaar oud worden.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda's.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze 'praten' met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest. Als je twee mieren ziet die elkaars voelsprieten raken is de kans groot dat je getuige bent van een mierengesprek!
Argentijnse mieren zijn in staat om een stel punten met elkaar te verbinden via een zo kort mogelijke route. Nadenken doen de insecten niet: ze proberen gewoon. En na een paar uur hebben ze de oplossing.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Vliegende mieren kun je verdelgen, maar van vliegende mieren heb je maar één dag last. De koninginnen kruipen na het paren direct weg. De mannetjes sterven vrijwel meteen na de paring. Die hoef je dan alleen nog maar bij elkaar te vegen, eventueel.
En wist je dat mieren eigenlijk insecten zijn? Ze hebben zes poten en hun lichaam bestaat uit drie delen. Op hun kop hebben ze in totaal vijf ogen, gek hè!
Ze werpen hun vleugels af en beginnen zich in te graven. Dit is het perfecte moment om ze te verzamelen. Als ze geen vleugels meer hebben, kun je er zeker van zijn dat ze gedekt zijn. De beste manier om ze te verzamelen is het gebruik van een verenstalen pincet.
Nou ja, niet alle mieren kunnen zwemmen, het hangt af van de soort. Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen, en ze kunnen ook langdurig blijven drijven.
' Het is dus niet de beste methode om mieren te bestrijden, maar het kan soms wel werken. Hetzelfde geldt voor mieren bestrijden met zout. Wanneer je zout met poedersuiker mengt, kun je het inzetten als een lokmiddel.Met het suiker lok je de mieren en het zout doodt de beestjes.
Een reuzenmiereneter eet tot 30.000 mieren per dag.
Over het algemeen bijt een mier niet zomaar; alleen als hij of zij zich bedreigd voelt. Als een mier bijt, laat het beestje als verdediging wat mierenzuur achter in de huid. Dit kan gaan jeuken of zelfs een beetje pijn doen, maar is gelukkig ongevaarlijk. Om een beet te voorkomen moet je natuurlijk mieren ontwijken.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen. Dit reukorgaan gebruiken ze ook als ze de weg langs het spoor moeten vinden, ze kunnen dit namelijk ook 's nachts gewoon vinden als ze hun ogen al helemaal niet meer kunnen gebruiken.
Een koningin staat aan het hoofd van een kolonie en is de grootste mier van allemaal. Zij moet zorgen voor de voortplanting en groei van haar kolonie.