Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes. Mocht dit niet lukken: wacht niet te lang om een dierenarts te raadplegen!
Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met onze kliniek en een afspraak te maken. Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven.
Ook zal de darmflora ernstige schade oplopen wanneer de cavia geen eetlust meer heeft en niets eet. Er kunnen darmstoornissen zoals obstipatie of diarree ontstaan. Binnen 12 uur kan er al leverschade optreden met -meestal- dodelijke afloop.
Hoelang dwangvoeren? Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt. Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor cavia's is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en bacterieflora.
Een zieke cavia herkent u dus niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld een zieke kat of hond. Cavia's zijn prooidieren en een prooidier laat nooit makkelijk zien dat ze niet fit zijn. Dus als uw cavia ziek is, kunt u aannemen dat uw cavia erg ziek is. Het is dan ook verstandig om meteen een dierenarts te raadplegen.
Gillen. Als je een hoog piepgeluid hoort kun je er vanuit gaan dat dit je cavia's manier is om te laten weten dat er iets niet goed zit. Ze kunnen pijn hebben of in paniek zijn, check dus altijd of het dier in orde is wanneer je dit geluid hoort.
sloom zijn. niet willen eten of drinken. kreunend piepen of tandenknarsen (uiting van pijn)stil in een hoekje zitten.
Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag. Stimuleer het konijn ook om zelf weer te gaan eten, door dingen aan te bieden die je konijn lekker vindt.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Hoeveel dwangvoer per dag? We adviseren om 3 a 4x daags 10-15 ml per cavia te geven. Weeg de cavia elke dag op een keukenweegschaal en als de cavia afvalt geef dan meer dwangvoeding!
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Een cavia moet altijd beschikken over eten en mag nooit zonder voer zitten. De spijsvertering is zodanig ontwikkeld dat de darmen altijd gevuld moeten zijn. Een cavia eet de hele dag door kleine beetjes.
Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen. Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia's. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Het beste voor de cavia is om qua dieet zo dicht als mogelijk is bij een natuurlijk dieet te voeren, dus zonder brokken. Heb je geen mogelijkheden om veel voeding te plukken. Dan zou je de cavia's in beperkte mate brokken aan kunnen bieden of bijvoorbeeld een brokvervanger kunnen gaan voeren.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden. Het is zelfs van belang om een cavia regelmatig op te tillen: om de vacht te verzorgen en hun gezondheid te controleren.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Aan dwangvoeren zit geen tijdslimiet verbonden, kijk per dag of het nog acceptabel is dat je er mee door gaat, zo niet stop er dan mee. Dwangvoeren is een tijdelijke oplossing, dus niet voor langere duur. > Als het dier het opgeeft of jij vindt het genoeg. >
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Cavia's zijn van nature groepsdieren.Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje. Voor het dier is dit een kwelling en wij zijn dan ook heel blij dat je een maatje voor je cavia gevonden hebt in Het Knaaghof! De dieren zullen veel plezier en gezelschap aan elkaar hebben!