Een kaiserbroodje of kaisersemmel is een klein, hard gebakken, bolvormig broodje wittebrood, dat zich kenmerkt door een vijfdelige ster in de bovenkant. Het recept komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is aldaar wettelijk vastgelegd. Het deeg wordt samengesteld uit meel, gist, mout, zout en water.
Wat bedoel ik met 'luxe broodjes'
Ik gebruik de term 'luxe broodjes' als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes.
Door variatie van de basisingrediënten verkrijgt men verschillende soorten pistolets. De klassiekers zijn: boterpistolets, grove pistolets, keizerpistolets, plaatpistolets, tijgerkes, vloerkes, met maanzaadjes, met sesamzaadjes en multigranenpistolets.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
De piro's moeten tijdens het opwarmen regelmatig gekeerd worden. Warm serveren is de boodschap. Alternatief kunnen de piro's ook opgewarmd worden in de oven of de microgolfoven. Geen te hoge temperatuur hanteren is de boodschap.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).
Ik heb de pistolets klaargemaakt met een keukenrobot en afgebakken in een heteluchtoven. Voor de tijgerpistolets dienen de pistolets na het opbollen en voor de narijs ingestreken te worden met een tijgerpapje.
Ontleend aan Belgisch-Frans pistolet [1837; Goosse 2003], overdrachtelijke betekenis van Frans pistolet 'pistool', naar aanleiding van de langwerpige vorm van een pistolet. Frans pistolet is het verkleinwoord van pistole in de verouderde betekenis 'klein vuurwapen', ontleend aan Duits Pistole, zie → pistool.
Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken.
Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood. Dit brood wordt gebakken van volkoren meel. Volkorenmeel bevat vaak hele graankorrels. Dit brood is heel gezond door vitamines; b1 en b6, mineralen; jodium en ijzer en voedingsvezels.
De galette oftewel de boekweitpannenkoek is waarschijnlijk één van de oudste voedingsmiddelen van de mensheid. De galette diende ter vervanging van brood en werd gebakken op een hete, platte steen, die in Bretagne 'jalet' genoemd wordt. Daar is dus ook de naam galette van afgeleid.
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
Een klad mayonaise op een wit broodje, gevolgd door een sneetje ham, kaas, een eitje en groentjes: het bekend 'smoske' is geen gezonde hap. Consumenten beseffen niet altijd dat één belegd broodje ruim 800 kcal kan bevatten, bijna de helft van de hoeveelheid calorieën die we dagelijks nodig hebben.
Kies je beleg slim: vermijd bereidingen op basis van mayonaise en geef de voorkeur aan magere vleessoorten (kip, kalkoen, rosbief, varkensgebraad…), magere of verse kaas, vette vis (zalm, makreel…) Vergeet de groentjes niet en vraag gerust naar een extra portie rauwkost.
De Zuidmolen heeft ook bloem voor pistolets, dat is bloem met allerlei toevoegingen. Klik hier. En dit is bloem voor krokant wit brood, maar ook met allerlei toevoegingen.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
€0,65. Dit product is enkel beschikbaar op zaterdag en zondag.
Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
1. La baguette (standaard wit stokbrood) Tuurlijk, een Fransman koopt 'une baguette'. Dit is inderdaad de manier om een 'gewoon' stokbrood te vragen, het witste en eenvoudigste in zijn soort.
Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag. Brood is doorbakken als het hol klinkt.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.