Baksteen heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een van de meest duurzame bouwmaterialen. Hoewel het bakken van baksteen zorgt voor CO2 uitstoot, is de totale impact op het leefmilieu door de lange levensduur relatief bescheiden.
Baksteen is in feite een heel duurzaam bouwmateriaal. Baksteen bestaat uit natuurlijke, vaak recycleerbare grondstoffen als klei en zand. Tijdens de productie van baksteen ontstaat er bijna geen afval. Bij de productie wordt er wel CO2 uitgestoten: tijdens het bakken, maar nog meer bij het drogen.
Hout wordt al jaren gebruikt in de bouw, en dat is ook niet voor niets. Hout is net als bamboe duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Het gebruik van hout heeft veel voordelen, ook in duurzaam opzicht. Het groeit in principe relatief snel weer aan.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Ecologische bouwmaterialen zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Deze hebben weinig impact op het milieu. Bamboe is hier bijvoorbeeld bij uitstek het perfecte voorbeeld van. Het groeit extreem snel en is binnen 4-5 jaar te oogsten.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Composiet en houten gevelbekleding zijn zeer duurzame keuzes voor de gevelbekleding. Houten gevelbekleding heeft een lange levensduur, natuurlijke uitstraling, veel keuze in houtsoorten en goed bewerkbaar.
Hout is duurzaam
onuitputtelijke grondstofbron. Hout uit duurzaam beheerde bossen kun je grofweg indelen in twee soorten: hout geschikt voor mooie planken, voor de bouw en hout te dun of niet mooi genoeg om te gebruiken. Van het hout dat niet gebruikt wordt gaat het merendeel naar papierfabricage.
Mocht het huis ooit afgebroken worden, dan kan het zeer duurzaam worden gerecycled. Houten woningen zijn dus nagenoeg niet milieubelastend in productie, gebruik- en afvalfase. Bovendien groeit hout, en is het daarmee één van de weinige producten van een woning die niet milieubelastend is.
Naast de praktische eigenschappen is beton ook een slimme keus vanwege een hoge duurzaamheid. En dat is belangrijk in tijden waarin CO2-verlaging en het verhogen van circulariteit wezenlijker zijn dan ooit. Sterker nog, beton speelt een sleutelrol als groene kracht in de nationale bouw- en klimaatopgave.
Hout is een hernieuwbare grondstof, dus er is geen sprake van uitputting van fossiele grondstof, zoals bij sommige andere bouwmaterialen wel het geval is. Want: Bossen hebben het vermogen om CO2 vast te leggen. Hout en houtproducten hebben vervolgens het vermogen CO2 vast te houden.
Hout is een natuurproduct, heeft zijn imago al mee. Bij het bewerken, behandelen en modificeren hout wordt er vaker met alternatieve en duurzame materialen gewerkt. De vraag naar toepassingsmogelijkheden van hout als alternatief voor steen nemen toe. Hout wordt als duurzamer materiaal gezien.
Bakstenen zijn sterk en zeer vormvast
In tegenstelling tot snelbouwstenen en betonblokken zijn bakstenen beter bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden. Ze hebben een goede druksterkte en weinig last van krimpen of uitzetten, waardoor ze minder snel scheuren.
De levensduur van straatbaksteen is, zo blijkt uit onderzoek door CE Delft, gemiddeld zo'n 135 jaar en kan oplopen tot wel 180 jaar.
Wat is de goedkoopste gevelbekleding? De goedkoopste optie voor gevelbekleding is een bekleding met een goedkopere houtsoort zoals Vuren, Douglas of Siberisch Lariks. Dit zijn vaak onbehandelde en niet verduurzaamde houtsoorten met een lagere levensduur, maar voordeliger in prijs.
Het plaatsen van houten gevelbekleding is vrij eenvoudig, waardoor het minder manuren kost om te laten doen. Dit maakt gevelhout ook nog eens een voordelige keuze. Bovendien is het heel simpel om één plank te vervangen, mocht deze beschadigd zijn. Hierdoor zijn reparaties aan uw gevel snel en eenvoudig uit te voeren.
Wat is het beste hout voor gevelbekleding? Het beste hout voor gevelbekleding zijn thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals Thermo Frake, Thermo Essen, Thermo Ayous, Thermo Radiata Pine, Thermo Vuren en Thermo Grenen. Anders verduurzaamde houtsoorten zoals Accoya, Kebony en Bamboe.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt.Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
Viscose drogen
Zo blijft ook de kleur het langst mooi.
Fluweel is niet alleen mooi, maar ook verrassend duurzaam en slijtvast.
Bouwen met duurzame materialen draagt bij tot een ecologisch huis.In de eerste plaats denken we dan vooral aan de juiste en kwalitatieve isolatie. Dat is de goedkoopste en eenvoudigste manier om te besparen op je energieverbruik. Gebruik isolatie dat dik genoeg is voor spouwmuren, hellend dak, binnenmuren en vloeren.
Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld: sommige bamboesoorten groeien in één dag wel 30 centimeter. Omdat het zo snel groeit, is bamboe makkelijker te vernieuwen dan andere materialen, zoals hout. Daarom wordt het gezien als een duurzaam materiaal.
Ecologische isolatiematerialen
Vooral dan hennepwol, kurk, schapenwol, houtvezelplaten, cellulosevezels en vlas. Net als de bouwmaterialen vergen deze ecologische isolatiematerialen heel weinig energie bij de productie of ontginning. Dat maakt hen stuk voor stuk duurzame en milieuvriendelijke isolatiematerialen.