Nieuwbouwwoning en interieur De ruimte 'heeft een echo' en klinkt 'hol'. Dit komt omdat de benedenverdieping vaak uit één grote ruimte bestaat, waarbij dit vroeger uit losse kamers bestond. De tegenwoordige populaire L-vormige woonkamer, met aangrenzende keuken, zorgt ervoor dat geluid gaat kaatsen.
Door in het interieur zachte materialen zoals gordijnen, kleden en meubels toe te voegen vermindert de aanwezige galm. Daarnaast is het goed om akoestische oplossingen aan de ruimte toe te voegen. Deze helpen de galm nog meer te verminderen, omdat akoestische oplossingen absorptiemateriaal bevatten.
Een ruimte klinkt hol wanneer geluid wordt weerkaatst door de hele ruimte om u heen. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan een grote kerk waarin u zich bevindt. Het is er meestal stil maar als er geluid klinkt wordt dit versterkt door de vorm van het gebouw.
In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen. Dat komt doordat er geen lucht is - de ruimte is een vacuum. Geluidsgolven kunnen zich in een vacuum niet verplaatsen. De 'kosmische ruimte' begint ongeveer 100 km boven de Aarde, waar de lucht rond onze planeet ophoudt.
Geluid ontstaat doordat een geluidsbron veranderingen in de luchtdruk veroorzaakt. Deze veranderingen bewegen zich als een golfbeweging voort door de lucht.
Uiteenlopend van polyurethaanschuimen, melamineschuim, polyesterwol, steenwol, glaswol, akoestische plafondpanelen, wandpanelen, systeemplafondplaten. Al deze oplossingen hebben in ieder geval één ding gemeen: het absorbeert geluid. Dit komt doordat al deze materialen opencellig zijn.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Hang gordijnen op ramen en deuren om geluid te absorberen en te voorkomen dat geluid van buiten de kamer binnenkomt. Plaats akoestische panelen op de wanden of plafond om geluid te absorberen. Gebruik decoratie, zoals planten of kleden, om geluid te absorberen en om de woonkamer visueel aantrekkelijker te maken.
Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Er zijn glasvezelbehang soorten die enige geluiddempende kenmerken heeft. Dit vanwege de structuur en dichtheid van het materiaal. Het kan helpen bij het verminderen van de galm en reflectie van geluid in een kamer, waardoor het geluidsniveau wordt verminderd.
Accessoires van zachte stofjes, stoffen meubels en vloerkleden zorgen allemaal voor een betere akoestiek. Dit komt doordat zachte materiaal het geluid absorbeert. Materialen met textuur vangen meer geluid op dan gladde oppervlakken.
Door de ruimte onder de vloer op te vullen met een glaswol- of een steenwol isolatie kunt u dit probleem eenvoudig oplossen. Een andere mogelijkheid om het geluid te dempen is het plaatsen van een zwevende vloer.
Geluidsabsorberende materialen zijn bedoeld om het geluid binnen een bepaald gebied of ruimte te verbeteren. Bij geluidsabsorptie verandert men door gerichte maatregelen, de ruimteklank naar zijn wensen. Daardoor kan bijvoorbeeld het geluidsniveau worden gedempt of de nagalmtijd worden verkort.
Je kunt soms aan de buitenkant van een rijtjeshuis zien of die gehorig zijn. Als de muren tussen de woningen aan de buitenkant dun zijn, bijv.20 cm, dan weet je zeker dat het om een gehorig huis gaat. In dat geval heeft de woning een enkele woningscheidende wand, waardoor de woning dan erg gehorig is.
Het geluid verspreidt zich vanzelfsprekend via de vloer, maar ook met de muren die in verbinding staan met de vloer. Door de massa van de muur te verhogen, dus door de muur zwaarder te maken, kunnen trillingen minder goed worden door gegeven, en kan hinderlijk geluid dus sterk of zelfs helemaal gereduceerd worden.
Bronnen van Laagfrequent geluid (LFG) buitenhuis zijn bijvoorbeeld windmolens, vliegtuigen, wegverkeer en werkzaamheden. Binnenhuis is dit bijvoorbeeld een ventilator of geluidsbox. De bron van laagfrequent geluid of een bromtoon kan zich in huis bevinden of van buiten komen, bijvoorbeeld de buren.
De toonhoogte van geluid wordt bepaald door het aantal trillingen per seconde en de geluidssterkte wordt bepaald door de maximale uitwijking van de trilling. Het menselijk oor kan geluidsniveaus tussen 0 en 120 decibel (dB) waarnemen. Een geluidsniveau van meer dan 120 dB wordt als pijnlijk ervaren.
Standaard wordt geluid op een afstand van 1 m gemeten. Als je dus op een afstand van 2 m van een gesprek van 50 dB zit, hoor jij maar 44 dB. Zit je op een afstand van 8 m, dan is dat 3 verdubbelingen.