De nandoe heeft lange, sterke looppoten en een lichaam met grote, donsachtige veren. Hij lijkt daarmee op de struisvogel maar is een stuk kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is (opgericht) ongeveer 120 tot 150 centimeter groot en weegt ongeveer 25 tot 30 kilogram.
De emoe veren zijn veel fijner en korter dan van de nandoe en zijn tweeledig ingeplant. De veren zijn licht van kleur en afhangend. Alleen de uiteinden zijn donker waardoor de emoe overwegend bruingrijs van kleur is. De hals is donker, bijna zwart en vol bevederd.
Groot en groter
De struisvogel is de grootste en zwaarste vogel ter wereld. Mannetjes kunnen wel 2,75 meter hoog zijn en ruim 150 kilo wegen. De vrouwtjes zijn wat kleiner en wegen maximaal 110 kilo. De nandoe is de grootste vogel van Zuid-Amerika, maar toch aanzienlijk kleiner dan de struisvogel.
Een nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is ongeveer 90 tot 150 cm lang en 20 kg zwaar. Andere verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.
Nandoe = De nandoe (Rhea americana) is een Zuid-Amerikaanse loopvogel uit de familie Rheidae. ==Leefwijze== nandoes trekken al gras etend in groepen over open vlaktes, veelal in het gezelschap van andere grazers.
Nandoes kosten vanaf ongeveer 100 euro per dier. Voor loopvogelvoer bent u ongeveer 50 euro per dier per jaar kwijt. De kosten voor groenvoer kunnen erg variëren.
Hij weegt zo'n 25 kg en is dus beduidend kleiner en lichter dan een struisvogel. Zoals de naam al suggereert kunnen alle loopvogels, dus ook de nandoe, niet vliegen. Nandoes hebben wel vleugels, maar die zijn bijna niet ontwikkeld, met slappe veren waarmee niet voldoende lucht verplaatst kan worden om te vliegen.
De kuikens groeien snel, tot een kilo per week en na ruim een jaar zijn ze volwassen. In het wild leven emoes zo'n jaar of tien, maar in gevangenschap kunnen ze meer dan het dubbele daarvan bereiken.
Een hen legt zo'n 15 geelgekleurde eieren, die door de haan in het nest worden gerold. Bij het houden van meerdere hennen komen er zo teveel eieren in het nest.
Een Struisvogel is lief en kun je aaien, een emoe daarentegen kent wel diegene die hem verzorgt, ze weten ook wanneer je ze eten komt geven, maar je kunt ze eigenlijk niet aanraken.
Vangen van een emoe
Vraag een ervaren emoehouder om raad. Het is goed om onder zijn leiding zelf eerst een aantal keren te oefenen. Hoe vertrouwder men met de emoe is, hoe gemakkelijker het zal gaan. Maar toch blijft het een stressvolle gebeurtenis die het beste op een koel tijdstip van de dag kan plaatsvinden.
Aanschaf en kosten
U kunt een volwassen struisvogel kopen vanaf ongeveer enkele honderden euro's. Voor een bedrag vanaf ongeveer 160 euro koopt u genoeg struisvogelkorrels voor één struisvogel voor een jaar. De prijs van het aanvullende voer is erg afhankelijk van wat u geeft.
Emoes kunnen op zoek naar dekking, wild en onvoorspelbaar rennen. Ze kunnen een snelheid van 50 km/u halen en kunnen ook goed zwemmen.
Tijdens de balts paart het mannetje met meerdere vrouwtjes. Hij maakt een ondiep nest op de grond en bebroedt daar alle eieren tegelijk.
Het ei is olijfgroen en ongeveer 14 cm hoog en 9 cm breed. Het uiteindelijke kuiken weegt bij geboorte al zo'n 500 gram.
De minimum oppervlakte van dit buitenbeloop voor volwassen vogels (>12 maanden) is 450 m² met een minimum per dier van 150 m². Ze moeten ook steeds vrije toegang hebben tot een binnenhok om zich te kunnen beschermen tegen ongure weersomstandigheden.
De broedtijd duurt 6 weken. Tijdens het broedseizoen kunnen nandoe-hanen wat vervelend en zelfs wat agressief zijn. Na het uitkomen van de eieren verzorgt alleen de haan de kuikens. De vrouwtjes kijken er totaal niet naar om en proberen de jongen zelfs te pikken.
Hoe Struisvogelei bewaren
Een struisvogelei kun je in de koelkast 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van hoe vers het ei was toen je het kocht.
Emoes zijn nomadische vogels. Zij trekken de regen achterna op zoek naar zaden, bloemen, fruit, knoppen, scheuten, insecten en rupsen. Emoes kunnen grote afstanden afleggen in een snelle economische draf, maar indien nodig kunnen ze voor korte tijd 50 km/h halen.
Vruchten, bessen en insecten vormen zijn hoofdvoedsel en hij eet ook gras en andere gewassen. Het vrouwtje legt 7 tot 10 eieren die door het mannetje worden uitgebroed. De emoe is een soort struisvogel en leeft in Australië.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Wat eet een struisvogel? Struisvogels zijn voornamelijk herbivoren. Ze eten stengels, bladeren, bloemen en zaden. Af en toe eten ze ook kleine dieren zoals hagedissen of insecten, maar ook dierenresten die zijn achtergelaten door roofdieren staan wel eens op het menu.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
Struisvogelvlees is uitzonderlijk voedzaam: het bevat veel proteïnen en slechts weinig cholesterol. Een weldaad voor de gezondheid. En ook de dieren worden met veel respect gekweekt in Zuid-Afrika. Ze scharrelen er vrij rond op de open ruimtes van hun natuurlijke leefomgeving, de savanne.