1) Kaiserschmarrn
Een klassiek Oostenrijks gerecht. Genoemd naar de Oostenrijkse keizer Franz Joseph en betekent ongeveer “het afval van de keizer”. Dit gerecht bestaat uit een soort “scrambled” zoete pannenkoek (in Oostenrijk “Palatschinke” genoemd) en wordt geserveerd met poedersuiker en gestoomde pruimen.
Als hoofdgerecht wordt er vaak een stuk vlees gegeten met aardappels en pasta. Vooral schnitzel wordt veel gegeten. Er zijn verschillende soorten schnitzel, zoals Wienerschnitzel, Cordon blue of zigeunerschnitzel. Ook wordt vaak forel gegeten, dit eten ze zowel gebakken als gegrild.
Diner. Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten. Dit diner bestaat meestal uit 3 gangen, met soep als voorgerecht.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
In Oostenrijk heet het Kaiserbroodje een semmel, maar ook daar kennen ze het Scharzwälderbrot en wordt er met desem brood gebakken. De Oostenrijkers houden niet van verspillen.
Curryworst mit Pommes
Dit toppertje kun je in veel Duitse en Oostenrijkse berghutten bestellen. Een dikke braadworst met goudgele frietjes en een schep currysaus. Een heerlijk gerecht dat ook perfect smaakt na een avondje te lang in de après-ski!
Oostenrijk: Mini Germknödels of Apfelstrudel met vanillesaus en natuurlijk Kaiserschmarrn. Stuk voor stuk ontzettend lekker en onmisbaar bij een kerstdiner met Alpengerechten. Italië: Tiramisu is een Italiaanse klassieker en doet het altijd goed op ieder menu.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder.
Oostenrijkers gaan vaak vroeg naar het werk om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen. Het gemiddelde salaris ligt rond de 2300 bruto per maand.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen. Net als in Nederland zien we hier een toename in de besmettingen. Dus bereid je goed voor: neem voor de zekerheid je QR-code en een FFP2-mondmasker mee.
'Oostenrijkers nemen de regels serieus. FFP2-mondmaskers werden hier intensief gedragen. Inmiddels zijn zulke medische mondkapjes alleen nog maar verplicht in medische instellingen. Toch dragen veel Oostenrijkers nog steeds een medisch mondkapje in bijvoorbeeld winkels; ze nemen hun eigen veiligheid serieus.