Onderzoek heeft in het verleden al aangetoond dat beesten, net als mensen, (primaire) emoties vertonen zoals angst en blijdschap. Studies die verschillende wetenschappers, zoals gedragsbioloog Jonathan Balcombe, doen geloven dat dieren ook over een gevoel voor humor beschikken.
Volgens de studie van de Universiteit van California is van minstens 65 diersoorten vastgesteld dat ze lachgeluiden maken, inclusief de mens. Op de lijst staan veel primaten, maar ook meer verrassende diersoorten zoals bijvoorbeeld de das, kangoeroe, orka en bepaalde vogelsoorten.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn. Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Een groot aantal van de typische gedragspatronen van olifanten wijzen op intelligentie zo groot als die van walvissen en primaten: rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimicry, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewustzijn, geheugen en mogelijk taal.
Wist je dat hyena's kunnen lachen? Nou ja, het klink als gelach, maar eigenlijk is het een soort schreeuwen. Aan dit geluid herkennen de dieren elkaar.
Egels, steenmarters, maar ook vosjes en reeën'.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo. De zeekrokodil kan wel zeven meter lang worden en als hij de kans krijgt, valt hij graag mensen aan.
Een olifant weeft om zichzelf rustig te krijgen omdat ze gefrustreerd zijn of verveeld. Dit weven is noodzakelijk om de alledaagse stress van het gevangenschap onder controle te kunnen houden. Tijdens het weven wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een soort natuurlijke morfine waardoor de olifant in een roes komt.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Door hun grote oren hebben olifanten een uitstekend gehoor, maar olifanten kunnen ook erg goed 'horen' met hun poten. Met hun gevoelige poten voelen ze trillingen van kilometers ver weg. Deze trillingen worden via de botten naar het middenoor gestuurd.
Het diertje is een wallaby, een soort kangoeroe, uit het zuidwesten van Australië. Ze hebben een ruige bruinkleurige vacht die rond de kop wat rossiger wordt.
De Quokka kost rond de 25 euro.
De quokka heeft geen natuurlijke vijanden en ze hebben in de loop der tijd hun angst voor mensen verloren. Ze komen heel dichtbij en zijn daardoor een populaire toeristische attractie geworden. Tennisser Roger Federer met een quokka.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Olifanten sproeien zichzelf vaak met water en gooien zand op hun rug ter bescherming tegen de zon en bijtende insecten. De slurf van een olifant is zowel een bovenlip als een neus. Er zitten geen botten in de slurf, maar wel ongeveer 150.000 spieren!
De olifant staat vooral bekend om zijn goede geheugen. Een waterbron waar de dieren jaren geleden waren, weten ze terug te vinden. Ze zijn erg meelevend met leden van hun eigen groep en zelfs van andere soorten. Olifanten rouwen ook.
Rond zijn dertigste is een olifant volgroeid en is het dier eindelijk op gewicht. Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.