Uittreksels AREI: Aangezien de verplichte min. draaddoorsnede 2,5 mm² is, volgt daaruit dat onderstaande toestellen beveiligd worden met 16A-zekeringen of 20A-automaten: wasmachine, droogkast, vaatwasser, oven, stopcontacten.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
Voor een inbouwvaatwasmachine moet dit stopcontact zich in de kast naast de plaats van de vaatwasmachine bevinden zodat het makkelijk bereikbaar is. Het moet ook op meer dan 60 cm van een wateraftappunt worden geplaatst en worden beveiligd met een automatische zekering van 16 of 20 A.
Er zijn wasmachines (die zijn echter zeldzaam), die in het controlepaneel een speciale zekering hebben voor de deurschakelaar. Mocht dit bij jouw wasmachine zo zijn, dan is het mogelijk dat deze zekering defect is en vervangen moet worden.
Uittreksels AREI: Aangezien de verplichte min. draaddoorsnede 2,5 mm² is, volgt daaruit dat onderstaande toestellen beveiligd worden met 16A-zekeringen of 20A-automaten: wasmachine, droogkast, vaatwasser, oven, stopcontacten.
De meeste problemen ontstaan door de printplaat, koolborstels, pomp(motor) of lagers van de wasmachine. Ook de rubbermanchet (rubberring), trommelophanging, deurslot, deurvergrendeling en deurscharnieren zorgen voor problemen. Bij oudere wasmachines zijn vaker de lagers en motor het probleem.
NEN 1010-installatienormen
Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen.
AREI is duidelijk: indien ze in een droge ruimte geplaatst worden: minimum 15cm boven de vloer, indien ze in een natte ruimte geplaatst worden (bvb wasplaats/badkamer), minimum 20 cm boven de vloer.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Wil je een wasmachine, droger of was-droogcombinatie in je badkamer? Dan sluit je deze aan op een trekschakelaar. Dit is een waterdichte aansluiting, waardoor je zeker weet dat je de apparaten veilig aansluit. Of je deze service nodig hebt, hangt af van of je een contrastekker hebt.
Zelf installeren of laten installeren
Zelf een nieuwe wasmachine installeren is op zich niet moeilijk. Het verplaatsen van de oude en nieuwe wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij het leveren wordt de oude machine meegenomen. Lees meer over het afdanken van je oude wasmachine.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I. Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Als de trommel van de masmachine niet meer draait, kan er een probleem zijn met de motor aandrijving of de electra. Versleten koolborstels zijn vaak de oorzaak. De kosten van vervanging zijn niet hoog. En met nieuwe koolborstels kunt u weer zorgeloos wassen.
Schade aan kleding, zoals gaten, scheuren en losse stiksels, kunnen erop wijzen dat de stof van mindere kwaliteit is en dat de beschadiging niet persé door de wasmachine veroorzaakt is. Lees de labels altijd voor je de kleding koopt om de kwaliteit te bepalen.