Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
“Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Het bevat allerlei vitamines en mineralen, maar het stimuleert ook de vetbranding. Capsaïcine activeert namelijk bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren. Het is niet zo dat de kilo's er met een lepeltje sambal vanaf vliegen. Maar ja, alle beetjes helpen.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor. Daarnaast bevatten rode pepers ook capsaïcine, dit is het stofje wat ervoor zorgt dat pepers zo pittig zijn. Capsaïcine heeft ook een antibacteriële werking, het werkt pijnstillend.
Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen 'pijn'-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten. Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Je hart en bloedvaten zijn ook erg gebaat bij regelmatige consumptie van zwarte peper. Allereerst gaan de mineralen in deze specerij, onder andere kalium, calcium en ijzer, een hoge bloeddruk tegen. Zo helpt zwarte peper helpt om alle aandoeningen te voorkomen die hierdoor veroorzaakt worden.
Als je gerechten met hete pepers of sambal eet, komen de zweetdruppels direct te voorschijn. Dit heeft te maken met een bestanddeel van rode pepers: capsaïcine. Capsaïcine stimuleren de receptoren van zenuwen in je mond, waardoor je lichaam denkt het warm te hebben. En dan reageert je lichaam hierop door te zweten.
Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld vurig uit. Deze frommelige, gele chilipeper is nauw verwant aan de Habanero en is net zo heet.
Het is een kwestie van wennen. In pittig eten zit onder andere het stofje capsaïcine. In eerste instantie krijgen je hersenen het signaal om een pijnprikkel af te geven. Hoe vaker je dit stofje binnenkrijgt, hoe meer je eraan went en hoe minder je de pijnprikkel zult krijgen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
4 Seizoenen peper, wie kent het niet. Het is een heerlijk mix van 4 soorten, de zwarte, witte, groene peperbessen en de roze die geen echte peper is.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Piperine bindt aan de hitte- en capsaïcinereceptor TRPV1. Daardoor ontstaat de karakteristieke scherpe smaak van peper. De binding van piperine zorgt voor de desensibilisatie van de receptor en werkt zelfs beter dan zijn oorspronkelijke substraat, capsaïcine.
"De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar." Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
Vanuit de dunne darm komt het in de dikke darm. Je darmen halen stoffen die het lichaam nog nodig heeft uit het eten. Het eten dat je lichaam niet nodig heeft, blijft nog even als afval in je darmen. Dit afval gaat dan via je dikke darm, je endeldarm of rectum en je anus weer naar buiten.