U mag wel op eigen terrein rijden met deze voertuigen. Een eigen terrein is niet toegankelijk voor ander verkeer. Er staat bijvoorbeeld een hek omheen. Alle andere wegen, fietspaden en stoepen horen tot de weg.
Ze mogen alleen op de openbare weg als ze zijn voorzien van een kenteken. Bestuurders hebben dan een rijbewijs nodig.
Mag ik overal crossen? De gemeente kan een terrein aanwijzen waar gecrost mag worden. Er zijn dan wel regels voor het gebruik van het terrein. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van de deelnemers en het publiek en om overlast te voorkomen.
Zolang je op eigen terrein rijdt, is een rijbewijs niet verplicht.
Pas als je 21 bent mag je op alle motoren op de weg rijden, zonder beperkt te worden door de wetgeving, mits je aan alle regels voldoet. Voor het rijden met een crossmotor op de openbare weg geldt qua het rijbewijs dezelfde regeling.
In Nederland kun je bijvoorbeeld naar IJmuiden. De Kuil bij IJmuiden is een opengesteld terrein waar je elke dag met je motor naartoe kunt gaan om vrij rond te crossen.
Is de topsnelheid meer dan 50 km/u, dan is er sprake van een motorfiets. In principe mag je ermee op de snelweg, maar dan moet de topsnelheid wel méér dan 70 km/u bedragen. Ook hier geldt dat zo'n 50cc-motorfiets/scooter vooral goed is voor korte ritjes op de buitenweg en het stadsverkeer.
18 jaar voor alle andere motorvoertuigen (behalve zware motoren);Vanaf 21 jaar mag je op een zware motor rijden, daarvoor alleen op een lichte. Tenzij je al 2 jaar je motorrijbewijs hebt en nog geen 21 bent, dan mag je ook voor je 21e al op een zware motor rijden.
U heeft geen rijbewijs nodig om te rijden op een scooter of bromfiets van maximaal 50cc en die maximaal 25 km/u gaat. Voorwaarde hiervoor wel is dat u ouder bent dan 16 jaar.
Simpel: je moet een kenteken hebben.Dat krijg je na een keuring van de RDW, dus als die een kenteken afgeeft, voldoet je motor aan de eisen en mag je er mee rijden. Dan zullen er inderdaad knippers, verlichting en spiegels op moeten zitten.
Re: rijden met een crossmotor
Op eigenland mag je wel rijden. het bos of andere delen van openbaar terrein is dit niet toegestaan.
Als je legaal offroad wilt rijden zit je dus voornamelijk vast aan passages langs weilanden die normaliter door de boeren worden gebruikt. Soms heb je mazzel en vind je wat bospassages waar je ook met een gemotoriseerd voertuig mag rijden.
De berijders van zo'n crossmotor, rijden dus illegaal op de openbare weg. Voor hen zijn er speciale circuits waar ze zich kunnen uitleven. Zoals bij MCCA Alphen. Daar mogen liefhebbers op vaste tijdstippen komen crossen.
De gemiddelde snelheid van een 125cc crossmotor varieert van 55 tot 65 mijl per uur. Terwijl sommige mensen proberen hun crossmotoren te plaatsen op 100 mijl per uur, wordt dit niet aanbevolen omdat de motor van de fiets klein is en niet voor lange tijd hoge snelheden aankan.
Minibike. Een minibike is een kleine motor van ongeveer 50 centimeter hoog en 1 meter lang. Er zijn weinig minibikes goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. Met een niet goedgekeurde minibike mag u niet op de openbare weg rijden of op een voor het openbare verkeer toegankelijk eigen terrein.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
Voertuigen zonder stuur en zitplaats zijn verboden, zoals een hoverboard en een elektrisch skateboard. Ook een minibike en een niet goedgekeurde quad zijn verboden. U kunt een boete krijgen als u op de weg rijdt.
Een dirt bike is een semi-rigide mountainbike die kleiner is dan een gewone mountainbike (meestal 26 inch) zonder derailleur (dus met een vast tandwiel) en met een lage hellingshoek, zodat de berijder niet gehinderd wordt door het zadel bij het uitvoeren van kunstjes.
Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.
Motorrijden zonder rijbewijs A
Nederlanders die het rijbewijs B – het autorijbewijs dus – vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen motorrijden zonder A-rijbewijs. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, moeten alsnog een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.