Wanneer het in het ruggenmerg zit, heet het een spinale durale arterioveneuze fistel. Durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam. Het is onduidelijk hoeveel mensen een dAVF hebben. Bij 1 op de 10 miljoen mensen wordt jaarlijks een dAVF gediagnosticeerd.
Een per ianale fistel is een verbinding (kanaaltje) tussen de huid en het anale kanaal en ontstaat meestal na een eerdere ontsteking in het anale gebied. In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Niet vanzelf
Maar helaas: een fistel gaat vrijwel nooit vanzelf over. Als je er niets aan laat doen, wordt het vanzelf weer pijnlijk en kan de huid geïrriteerd raken. We horen ook vaak dat patiënten langdurig een zeurende pijn hebben. Daarbij schamen ze zich ook dat er een wondje zit in dat gebied.
Het loopt meestal vanuit het anale kanaal via de inwendige en/of uitwendige kringspier naar de huid rondom de anusopening. Dit noemen we dan een peri-anale fistel. Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
Een fistel in de ana- le klier ontstaat door een ontsteking waarbij er geen of onvoldoende afvoer is van het vocht. In de klier ontwikkelt zich dan een klein abces, dat door kan breken naar de huid. Als deze door- braak niet geneest, maar chronisch ontstoken blijft, dan ontstaat een fistel die vocht blijft afscheiden.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek;een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
Om een fistel te laten sluiten is vrijwel altijd een operatie nodig. Alleen fistels die bijvoorbeeld ontstaan door een chronische darmontsteking kunnen met medicijnen behandeld worden. Voor een fisteloperatie wordt u meestal een dag in het ziekenhuis opgenomen. Hierbij legt de chirurg de fistelgang helemaal open.
De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen. Na een fistulotomie is die kans kleiner dan na een seton-drainage.
De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%.Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Perianale fistels en abcessen kunnen bij iedereen voorkomen. Er is geen duidelijke oorzaak. Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn (darmziekte) hebben wel een grotere kans op het ontwikkelen van een fistel.
Een fistel bij kanker kan ontstaan omdat de tumor in een orgaan doorgroeit. Of door complicaties van een behandeling van de tumor: operatie en/of bestraling. Een fistel komt vooral voor bij: kanker van de baarmoeder(hals), de vagina of de vulva.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Een fistel ontstaat na een ontsteking, bijvoorbeeld bij een steenpuist, en is een gang of buis onder de huid. Vaak komt een fistel voor in de omgeving van de anus of vagina.
Wanneer de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus loopt (wat meestal het geval is), wordt ook dit deel van de sluitspier opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De ingreep duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten.
Het wondgebied moet u regelmatig onder de douche schoonspoelen, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor.Twee à drie keer per dag is vaak voldoende. Ook kunt u een zitbadje nemen. De seton moet iets gedraaid worden om deze los te houden in de fistel.
LET WEL: zolang de wond open is, mag je niet in bad, niet zwemmen en geen saunabezoek. Roken heeft een negatieve invloed op de wondgenezing bij een perianale fistel. Ons advies is om te stoppen met roken.
Is deze ziekte erfelijk? Als het kind alléén een tracheo-oesofageale fistel heeft, is het waarschijnlijk multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat waarschijnlijk afwijkingen in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand een tracheo-oesofageale fistel kan krijgen.
De pus uit het abces moet dan worden afgevoerd. Zo ontstaat er een gangetje naar een ander orgaan, zoals de huid of darm. Fistels zijn lastig en vooral pijnlijk omdat ze een geïrriteerde huid veroorzaken. Daarnaast kan er voortdurende afscheiding komen uit de fistelopening of kan het abces doorbreken met pusverlies.
Wanneer de fistel oppervlakkig verloopt kan de fistel worden doorgenomen en opengelegd. Dan blijft er nog voldoende sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. Door het open laten van de fistel kan deze in de weken na de procedure dichtgroeien en genezen.
Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn. De fistel geeft vaak wat vocht, pus, bloed en soms wat ontlasting af. Dit veroorzaakt irritatie van de huid en geeft hygiënische problemen.
Een fistel geneest helaas niet vanzelf. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Antibiotica kunnen de klachten van fistels duidelijk verminderen. Ook kunnen ze helpen bij het genezen van de fistels. Vaak worden antibiotica gecombineerd met setons of andere medicijnen, zoals immunosuppressiva of TNF-α blokkerende middelen.
Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.