Voor dit onderzoek gebruiken we een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang van ongeveer 1 centimeter dik. Aan de slang zit een een cameraatje en een echoapparaatje. Het echoapparaatje maakt beelden met geluidsgolven, die we kunnen zien op een beeldscherm.
Wat is een gastroscopie
Het onderzoek wordt gedaan met een endoscoop. Dit is een flexibele slang van ongeveer 9 mm dik.
In de meeste ziekenhuizen wordt de keel verdoofd voordat de arts de endoscoop inbrengt. Het is daarom meestal niet echt pijnlijk. Van eventuele ingrepen voel je niets. Als je een roesje hebt gekregen, dan merk je weinig van het onderzoek.
Met een videocapsule endoscopie kan de arts uw dunne darm van binnen bekijken. Hiervoor neemt u een capsule in waarin een kleine camera is ingebouwd (videocapsule). De videocapsule is ongeveer zo groot als een antibioticapil en beweegt volgens de natuurlijke weg door uw spijsverteringskanaal.
Na een endoscopie hebben veel mensen nog enige tijd klachten, bijvoorbeeld buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Er kan een klein beetje bloed in uw speeksel zitten en u kunt een rauw gevoel in uw keel hebben.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Een roesje - belangrijke informatie! Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren.
U krijgt een endoscopie onderzoek in Alrijne ziekenhuis. Uw arts heeft verteld dat u dit onderzoek onder verdoving (sedatie) kunt laten doen. Door deze verdoving valt u in een diepe slaap. Daardoor kan de MDL-arts/longarts het onderzoek doen.
Bij een endoscopie gaat de arts met het kijkinstrument via een van de lichaamsopeningen naar binnen. Zo kan hij bijvoorbeeld via je mond in je maag en luchtwegen kijken en kan hij via de anus naar de binnenkant van de darmen kijken.
Ook als de voorbereiding niet lukt, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Endoscopie voor overleg. Buiten kantooruren kan dat op 088 624 50 00.
Door via de endoscoop water in de slokdarm te brengen, is het resultaat van de scopie beter. Water geleidt geluidsgolven namelijk goed. Een inspectie van de slokdarm duurt ongeveer 30 minuten.Een scopie van de maag neemt ongeveer 45 minuten in beslag.
Het is vooraf door de arts vaak niet goed te voorspellen bij wie het onderzoek pijnlijk zal zijn. Het is daarom mogelijk om het onderzoek te starten zonder roesje.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen.
Verdoving tijdens het onderzoek
Sommige onderzoeken gebeuren met sedatie, ook wel een 'roesje' genoemd. Voor een normale gastroscopie is dit meestal niet nodig. Het is vaak voldoende om de keel te verdoven.
De sedatie is een heel lichte vorm van algemene verdoving. Uitzonderlijk kan een gastroscopie gebeuren onder algemene verdo- ving (anesthesie), bijvoorbeeld bij het behandelen van een bloeding, bij het verwijderen van vroegtijdige letsels of op uitdrukkelijke vraag van de patiënt.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
De colonoscopie duurt 15-30 minuten. Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op uw lichaam: Het bewustzijn wordt verminderd door het sedativum: u wordt slaperig en suf. U maakt de behandeling daardoor niet helemaal bewust mee. Soms bent u na afloop zelfs al vergeten wat er is gebeurd.
Nadelen sedatie
Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Als uw zuurstofgehalte te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn.
Sedatie kan prettig zijn als een onderzoek lang duurt of als u heel stil moet liggen. Sedatie kan het roesje, dat de dokter toedient, vervangen.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Dormicum geeft u snel een gevoel van slaperigheid of zorgt ervoor dat u gaat slapen. Het maakt u ook kalm en het ontspant uw spieren. De oorzaak van de slaapklachten wordt echter niet door Dormicum verholpen. Dormicum wordt voor korte tijd voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen.
Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder. U gaat daardoor slapen, maar blijft zelf ademen. Wanneer u wakker wordt, kunt u zich niets meer herinneren van de ingreep.