door de bomen het bos niet meer zien / door het bos de bomen niet meer zien. De geijkte uitdrukking is door de bomen het bos niet (meer) zien. De betekenis is 'door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen'.
Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.
Spreekwoorden: (1914) Hooge boomen vangen veel wind. Evenals hooge boomen, die boven de kleine uitsteken, het meest bloot staan aan den wind, zoo staan personen van aanzien, die hooge betrekkingen bekleeden, bloot aan allerlei beoordeeling, aan haat, nijd, laster en vervolging.
d.w.z. een (onverwacht) fortuintje krijgen; vooral juist komen als men ergens feest viert of smult; een voordeelig huwelijk sluiten.
De Levensboom wordt gezien als symbool voor het Leven zelf en komt in vele culturen terug. Een boom is het enige dat leeft op aarde met wortels stevig in de grond en zijn takken die naar het licht groeien. Het is dan ook niet vreemd dat juist een boom zo'n speciale rol speelt.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Zich in de eigen voet schieten. Zichzelf benadelen. Reageren met de voeten. Door ergens weg te gaan, weg te blijven of niet meer terug te keren, aangeven dat men niet tevreden is.
'Wat van ver komt, is lekker'. Klopt dat wel? Het oude Nederlands spreekwoord zegt: Als iets van ver komt zal het bijzonder zijn, zal het veel moeite gekost hebben om te verkrijgen en daardoor doet men alsof het heel prettig en goed is.
Wat de vos niet weet, weet de haas ook niet.
Het is moeilijk iets te weten als het je nooit verteld is.
Zoals 'Wat in het vat zit, verzuurt niet' betekent 'Iets wat goed is en goed bewaard wordt, verliest zijn waarde niet'. De herkomst van dit gezegde komt uit onze biergeschiedenis.
Diep door het stof gaan
„Vaak houdt dat in dat je je nederige excuses aanbiedt aan iemand”, aldus Van Dale's Groot uitdrukkingenwoordenboek (2006). „Het langs de grond kruipen voor een hoger geplaatst persoon (het beeld waarop deze uitdrukking gebaseerd is) geldt als een teken van uiterste onderdanigheid.”
d.w.z. eene moeilijke, gevaarlijke onderneming op de juiste manier flink aanpakken; fri. de kou by de hoarnen pakke of it hynsder (paard) by de team (toom) pakke.
naamw. (de) Verbuigingen: zwijnenpannen een grote wanorde, een vieze bende Voorbeeld: `Je moet die zwijnenpan eens opruimen.
Veel mensen denken dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Maar alle rook is schadelijk. Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen.
Witte rook uit de schoorsteen van Sixtijnse kapel betekent: er is een nieuwe paus gekozen. Het signaal waaraan de buitenwereld traditiegetrouw kan aflezen of er een paus is gekozen, is de rook die tijdens het conclaaf twee maal per dag opstijgt uit de smalle schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
De droogstand van melkvee wordt gedefinieerd als de niet-melkgevende periode voorafgaand aan de daaropvolgende lactatie.
Dit spreekwoord betekent: 'als je het juiste moment herkent, moet je het meteen benutten'. Als je bijvoorbeeld iemand om hulp wilt vragen, en je voelt in een gesprek met hem aan dat het daarvoor nú het juiste moment is, dan moet je dat moment niet voorbij laten gaan, maar je vraag meteen stellen.
d.w.z. medepraten, medespreken in de eene of andere zaak; eene beschuldiging verzwaren; eig.
In het Nederlands kennen we de uitdrukking: 'Iemand de woorden in de mond leggen. ' Meestal is dat niet positief bedoeld: het betekent vaak dat je iemand precies laat zeggen wat jij wilt.
Kortom: verandering is een kwestie van (een beetje) pijn lijden, en een lange adem hebben.
Hij eet met lange tanden. Met lange tanden eten betekent natuurlijk niet dat je tanden ineens heel lang zijn. Het betekent dat je het eten niet lekker vindt en er lang over doet.
“Laat je niet kennen!” is een uitdrukking die impliceert dat het goed is om je niet te laten kennen.
Wat betekent 'Wie het eerst komt, het eerst maalt' en waar komt deze uitdrukking vandaan? Deze uitdrukking betekent: 'als je ergens als eerste bent om iets op te halen of te kopen, weet je zeker dat datgene wat je wilt hebben nog verkrijgbaar is'.