Snijd het behang aan de boven- en onderkant (of zijkant) af met een afbreekmesje. Houd de behangspatel tegen de plint, zodat je het behang recht en strak kunt afsnijden. Duw eventuele lucht- of lijmophopingen met een behangspatel naar de vrije zijde van de behangbaan.
TIP 2: HET BEHANG AFSTOMEN
Het oude behang eraf stomen is veruit de makkelijkste verwijdermethode. Vinylbehang of glasvezelbehang is vaak lastig te verwijderen. Hiervoor is deze methode dus sowieso aan te raden. Je moet voor het afstomen wel een speciaal stoomapparaat hebben dat je op veel plaatsen kunt huren.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Breng de eerste baan aan
Begin bovenaan en hou zo'n vijf centimeter overlap. Plaats de eerste behangbaan recht langs de loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Laat bij de hoeken het behang een stukje doorlopen. Druk het behang aan de boven- en onderkant goed aan met de behangspatel.
Gebruik een behangliniaal en een scherp stanleymes om de baan op maat te snijden. Houd hierbij het mes zo vlak mogelijk op het behang. Druk de naden met behulp van wat extra lijm aan met een nadenroller. Werk altijd van het raam af, dan vallen de behangnaden straks het minste op.
Strijk het behang met een behangspatel licht na voor een glad resultaat. Snijd het behang aan de boven- en onderkant (of zijkant) af met een afbreekmesje.Houd de behangspatel tegen de plint, zodat je het behang recht en strak kunt afsnijden.
Geen textuur mogelijk: Vliesbehang heeft geen textuur mogelijkheden zoals traditioneel behang, waardoor sommige interieurs er vlakker uit kunnen zien. Verwijdering: Hoewel vliesbehang gemakkelijk te verwijderen is, kan het nog steeds een uitdaging zijn om het volledig te verwijderen zonder resten achter te laten.
Droogtijd van voorstrijk
De meest ideale temperatuur om voorstrijk aan te brengen is rond 20°C met een relatieve luchtvochtigheid van 60%. De voorstrijk is dan na ongeveer 1 uur handdroog en zal niet afgeven bij aanraking. Na ongeveer 6 uur is het overschilderbaar en na zo'n 18 uur klaar voor behang.
Stap 5: Behangen tot fotobehang op de muur zit
Vanwege de lichte uitzetting en krimp raden we aan alle delen één voor één achter elkaar op te plakken en niet halverwege te stoppen. Het behang krimpt enigszins als het droog wordt.
Renovlies kitten is dus aan te raden voor de mensen die echt op zoek zijn naar een zo strak mogelijk resultaat voor bij hen in de woning. De kit zorgt ervoor dat bepaalde oneffenheden kunnen worden weggewerkt en dat je in staat bent om de naden van de kamer geheel aan te laten sluiten bij de kamer als geheel.
Vliesbehang heeft geen inweektijd omdat de wand moet worden ingesmeerd met behanglijm. Papier behang moet doorgaans 5 minuten inweken.Vinyl behang moet doorgaans 10 minuten inweken.
Om je behang zo eenvoudig mogelijk van je muur te halen moet je het echt goed vochtig maken. Wanneer je behang doorweekt is laat het namelijk het aller makkelijkst los. Je kunt je behang los stomen door een speciaal stoomapparaat te gebruiken. Een stoomapparaat is eenvoudig te gebruiken.
Behang verwijderen met een plamuurmes
Voor het afschrapen van het oude behang hebt u een plamuurmes nodig. Hiermee begint u op de plaatsen waar het behang toch al loskomt en gebruikt u het mes om het verder los te schrapen. Gebruik hiervoor een plamuurmes en duw deze onder het behang.
Ja, maar het is niet altijd de beste optie. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden: Om te zorgen dat het renovlies behang goed hecht en er netjes uitziet, moet de ondergrond schoon, glad en droog zijn.
Je kunt voorstrijk aanbrengen met een roller. Welke roller voor voorstrijk geschikt is, lees je hieronder. Voorstrijk is meestal dunner en meer vloeibaar dan verf. Hou hier rekening mee tijdens het uitvoeren van deze klus.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Ook zou zonder het gebruik van een voorstrijkmiddel de verf kunnen gaan afbladderen omdat verf niet goed hecht op poederende ondergronden. Het is dus een goede voorbereiding op een verdere behandeling van de muur zoals verven, pleisteren of spachtelputz.
Raamnissen behangen
De laatste baan voor het raam bij de dagkant of bij het kozijn plus een kleine veiligheidstoegift afmeten. Plak het behang tot aan het kozijn en druk het behang zachtjes op het kozijn en om de hoek van de dagkant. Zo worden de contouren van het kozijn, de vensterbank, dagkant etc.
Als je een verf op waterbasis gebruikt, moet je het behang langer laten drogen dan bij een verf op oliebasis. Bij verf op waterbasis kan het nodig zijn om tot 48 uur te wachten voordat je gaat verven, terwijl bij verf op oliebasis een droogtijd van 24 uur meestal voldoende is.
Schoonmaken met afwasmiddel en water of iets dergelijks en naspoelen met water. Stuc de gehele muur en wacht totdat deze volledig droog is. Gebruik een primer op de muur voor de juiste ondergrond.
Mogelijke oorzaken zijn onder andere vochtproblemen, slechte muurvoorbereiding, onjuist aangebrachte lijm, veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, of gewoonweg ouderdom.
Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, is een behang met een papieren of vinyl toplaag.De rug van het behang is van "vlies". Het draagt ook de naam snelbehang omdat het op een muur kan worden aangebracht zonder dat het moet ingelijmd worden of zonder enige wachttijd.
Werken met vliesbehang of met regulier behang maakt nogal verschil. Vliesbehang is standaard al behoorlijk dikker dan regulier behang. Binnen het aanbod van vliesbehang kun je echter kiezen voor dik vliesbehang. Is regulier vliesbehang 150 gram, daar is dik vliesbehang zelfs 180 gram.