Zorg dat de ritsen dicht zijn en voeg 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten. Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur.
Wist je dat je wollen jassen gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Als je je puffer jas wilt wassen dan kun je dit het beste doen of een wol of dons wasprogramma. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden, centrifugeer de jas zo kort mogelijk en om het dons niet aan elkaar te laten klitten kun je 2 schone tennisballen toevoegen.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine. Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij. Voeg vervolgens 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten.
Ons advies is om de jas om de twee maanden te wassen; in de winter wordt de jas dan twee keer per seizoen gewassen en dat is voldoende. Vaker wassen kan ook, maar voorkom dat je een jas vaker dan één keer per maand wast. Zo blijft de jas het mooist en kun je lang genieten van dit warme kledingstuk.
De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger. Daardoor voelt je donsjas weer extra luchtig aan.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Dons bevat natuurlijke vetten en die worden afgebroken door normale wasmiddelen. Was je jas daarom apart en gebruik om de wasmachine op te vullen tennisballen die tegelijkertijd de donsvulling los kloppen en schudden.
Als wij uw winterjas stomen, zal het dons weer zijn oorspronkelijke kwaliteit krijgen. Door intensief gebruik is het dons in uw jas plat geworden. Hierdoor gaat het isolerend vermogen achteruit. Als wij uw donsjas stomen zal het dons weer los komen en zal u het weer heerlijk warm krijgen.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Gebruik voor het wassen van een jas nooit gewone waspoeders of wasverzachters. Die beschadigen de waterafstotende laag op de kleding en laten resten achter waardoor de stof vocht gaat absorberen in plaats van afstoten. Een veilig reinigingsmiddel is de biologisch afbreekbare Nikwax Tech Wash.
Van centrifugeren kan je jas slijten en kan het dons minder goed verdeeld raken. Laat je donsjas nooit chemisch reinigen. De oplosmiddelen die daarvoor worden gebruikt, kunnen het materiaal beschadigen.
Dep of leg jouw kraag in een sopje met wasbenzine en je zal al snel zien dat de vlek naar verloop van tijd minder zal worden. Lukt het dan alsnog niet? Probeer dan een sopje met groene zeep.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Dons in de wasmachine:
Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.