Ze kunnen bijten om meerdere redenen: spelen, steun zoeken, onderzoeken of agressie. Onderzoek laat zien dat hengst- en merrieveulens al op de leeftijd van één maand verschillend spelgedrag hebben: hengstveulens spelen 'agressiever' en bijten meer dan merrieveulens.
Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen. Zorg voor een goed zichtbare omheining zodat dit duidelijk is voor het veulen en het er aan kan wennen. Een enkel draadje is absoluut niet voldoende. Het jonge dier moet uiteraard nog aan de gehele omgeving wennen.
Je zult heel veel geduld moeten hebben. Op stal blijven voeren en er bij gaan staan. Blijven herhalen tot het veulen rustig op stal blijft, daarna rond bewegen in de stal en moeder poetsen enz. Langzaamaan steeds minder voorzichtig worden met bewegingen in en rond de stal.
In de natuur kan bijten om verschillende redenen worden ingezet. Het kan agressief gedrag zijn, waarbij het bijten wordt gebruikt als vechttechniek. Dit zie je vooral bij hengsten onderling, waarbij de hengsten elkaar meestal in de manenkam of benen beetpakken. Het kan worden ingezet bij het bepalen van de rangorde.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Laat iemand voorop lopen met de merrie en loop zelf met het veulen achter haar aan. Als het veulen moet gaan stappen, geef je een beetje druk met het koord achter zijn benen. Tegelijkertijd geef je een kort commando bijvoorbeeld 'stap' of 'vooruit'. Beloon het veulen met je stem als het een stapje zet.
Het veulen zal kennis maken met zijn omgeving, leren omgaan met soortgenoten, andere dieren, mensen,… Laat moeder en veulen zo snel mogelijk genieten van de frisse buitenlucht… liefst met nog andere paarden erbij. Onderzoek toont aan dat het niet goed is voor een veulen om alleen op te groeien.
Maar even on-topic, een veulen kan gerust in de regen staan, tenzij, zoals al eerder gezegd, het geen schuilplaats heeft, of er naast de regen ook nog een harde, snijdende, koude wind staat. Dan wordt het beestje onherroepelijk ziek, net als wij mensen trouwens, onder zulke weersomstandigheden.
'5.000 euro is een nette prijs voor een veulen'
Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden. Voor veulens wordt 15 tot 20 graden aanbevolen. De Sectorraad Paarden heeft een protocol extreme weersomstandigheden opgesteld (zie bijlage). Dat is van belang vanwege de klimaatverandering.
Het doel van een veulen in de opfok zetten is om het veulen een omgeving te bieden waarin het zich optimaal kan ontwikkelen tot een gezond, jong paard. In dit artikel geven we een paar tips voor het afspenen en de basisbehoeften van een opgroeiend paard.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
jouw paard wil afleren om te bijten heeft het geen zin om jouw paard te straffen door bv. te slaan wanneer hij bijt, dit maakt vaak het gedrag erger of het paard wordt uiteindelijk bang. Wat je wel kan doen is het gewenste gedrag belonen (en dan bedoel ik niet met snoepjes) en het ongewenste gedrag moeilijk maken.
Wel is het belangrijk dat het veulen goed wordt geïntroduceerd in de groep. Dat kan door het veulen eerst met één leeftijdsgenootje in een stal te zetten. Als het aan zijn maatje is gewend, kunnen ze in de grotere koppel. Het is ook mogelijk om twee veulens bij elkaar te laten, of in een gemengde kudde te houden.
Veulen spenen
Geef tijdens het spenen vooral niet te veel krachtvoer. Een onregelmatige of te harde groei kan een negatieve invloed hebben op gezond en sterk beenwerk. Naast de erfelijkheid hebben namelijk ook beweging en voeding invloed op het ontstaan van OC(D).
Eerste vaste voeding
De eerste drie maanden krijgt het veulen vooral moedermelk. Het veulen zal in de eerste week al spelenderwijs hetzelfde proberen te eten als de merrie. Daardoor krijgt het veulen al wat gras en ruwvoer (voedingsvezels) binnen. Ook zijn er veulens die af en toe verse mest van de merrie opeten.
In de natuur is het afspenen een geleidelijk proces over een langere periode. In gevangenschap wordt er vaak gekozen om het veulen tussen de 4 tot 6 maanden te spenen. Voorwaarde hierbij is dat het veulen in staat is om ruw- en krachtvoer te eten.
Na 4-5 minuten komt het veulen in borst-buikligging. Na ongeveer 30 minuten probeert het veulen te gaan staan en na 60 minuten kan het veulen meestal staan. (Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, dus moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.)
Veel erkende fokkers leren hun veulens het 'Veulen ABC'. Dit is als het ware een korte basisopleiding voor veulens, waarin ze leren om een halster te dragen, aan de hand mee te lopen, vast te staan, gepoetst te worden en om de voetjes op te tillen.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Spiegelen met paarden is de ideale manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Paarden zijn puur, zonder oordeel en gaan direct naar de kern. Zo krijg je snel inzicht in jezelf. Een paard spiegelt namelijk jouw gedrag, maar ook jouw energie en gevoel.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.