Vaak (komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers): • hoofdpijn, sufheid;vermoeidheid; • verstopping, droge mond, braken; • zweten (hyperhidrose). Soms (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers): • effecten op het hart en de bloedcirculatie (hartkloppingen, snelle hartslag, flauwte of flauwvallen).
U kunt misselijk worden door tramadol.Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.Ook kunt u suf, slaperig en duizelig worden. Als u begint met dit medicijn mag u de eerste 2 weken niet autorijden.
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Tramadol is een sterke pijnstiller die de arts voorschrijft bij ernstige pijn. Gebruik dit medicijn alleen als andere pijnstillers niet voldoende werken. Tramadol kan vervelende bijwerkingen geven. Bij meer dan één op de tien gebruikers ontstaan bijwerkingen, zoals duizeligheid, misselijkheid en braken.
Tramadol remt de neuronale heropname van noradrenaline en versterkt de afgifte van serotonine. Analgetische werking: binnen 1 uur. Werkingsduur: 4–8 uur, afhankelijk van de intensiteit van de pijn.
Rijvaardigheid en het gebruik van machines
Tramadol HCl Aurobindo kan bijwerkingen zoals slaap en duizeligheid veroorzaken.
De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid, braken en obstipatie.Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid. Hartkloppingen, benauwdheid en jeuk of uitslag zijn ook minder voorkomende bijwerkingen.
Gelijktijdig gebruik van Tramadol HCl/Paracetamol Accord en rustgevende medicijnen of slaappillen (bijvoorbeeld benzodiazepines) of aanverwante medicijnen verhoogt het risico op slaperigheid, ademhalingsproblemen (ademhalingsdepressie), coma en kan levensbedreigend zijn.
De tijd tussen de doseringen moet minstens 6 uur zijn. Neem nooit meer dan 8 filmomhulde tabletten van dit middel per dag. Neem dit middel niet vaker in dan dat uw arts u heeft verteld. Oudere patiënten Bij oudere patiënten (ouder dan 75 jaar) kan de uitscheiding van tramadol vertraagd zijn.
Onthoudingsverschijnselen zijn: onrust, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, kippenvel, zweten, rillen, gapen, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen. Om deze onthoudingsverschijnselen te minimaliseren kun je de tramadol langzaam afbouwen in een periode van bijvoorbeeld vier tot zes weken.
Is tramadol gevaarlijk? Wanneer je kortdurend tramadol gebruikt, is het in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Tramadol is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen tegen HIV/AIDS en antidepressiva.
Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar. Begindosering: 2 tabletten, zo nodig herhalen met een interval van minimaal 6 uur; max. 8 tabletten (= 2600 mg paracetamol en 300 mg tramadol) per dag.
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden. Als u het medicijn alleen soms gebruikt, mag u in ieder geval 24 uur daarna niet (auto)rijden.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Tramadol, zo blijkt uit veel ervaringen van gebruikers, is dan niet alleen een pijnstiller, maar ook een middel waaraan je verslaafd raakt. Je hebt steeds meer van dit medicijn nodig om de pijn te stillen. Stoppen met gebruik leidt tot allerlei afkickverschijnselen. Zomaar in één keer stoppen, is sowieso niet mogelijk.
Tramadol. Als je tramadol korte tijd hebt gebruikt, kun je meestal in 1 keer stoppen.
De combinatie tramadol en alcohol wordt afgeraden. Alcohol versterkt de werking van tramadol. De kans op bijwerkingen neemt toe. Je voelt je mogelijk sneller slaperig of je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.
De combinatie van tramadol en paracetamol wordt gebruikt bij matige tot ernstige pijn.
Tramadol behoort tot de opioïden. Het is een zware pijnstiller die wordt voorgeschreven bij ernstige pijn. Paracetamol is een lichte pijnstiller die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen. Een arts kan de combinatie tramadol/paracetamol voorschrijven bij de behandeling van matige tot ernstige pijn.
Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller die tot de opioïden gerekend wordt. Tramadol valt niet onder de Opiumwet, in tegenstelling tot de iets zwaardere opiaten/opioïden als onder meer morfine en methadon.
Uw arts heeft u opioïden -pijnstillers- voorgeschreven. Het gebruik hiervan kan obstipatie (verstopping van de darmen) veroorzaken. Om de darmen goed te laten werken, is het belangrijk om regelmatig en rustig te eten en voldoende te drinken.
Tramadol is een sterke pijnstiller die alleen op recept verkrijgbaar is bij de apotheek.
Dat is een morfine-achtige pijnstiller. Tramadol staat sinds maart 2019 op de lijst van verboden middelen. Niet omdat het prestatiebevorderend is, maar omdat het duizelingen zou kunnen veroorzaken.
Verdeel de tabletten goed over de dag. Innemen bij voorkeur niet op een lege maag. Bent u bekend met een verminderde functie van uw nieren, meldt dit dan bij de arts of verpleegkundige.
Opioïden zijn zeer sterke pijnstillers die de arts alleen voorschrijft bij hevige pijn. Je kunt een opioïde gebruiken in combinatie met paracetamol of geheel overstappen op opioïde als pijnstiller. De twee meest bekende opioïden zijn codeïne en tramadol.