Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling.
Isolatieplaten lijmen
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
PIR+fermacell wordt veel toegepast voor het isoleren van wanden en plafonds en ook voor gevelisolatie. Gipsvezelplaten zijn stootvast en kunnen een hoge mechanische belasting verdragen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor wanden en plafonds waar u nog zaken op of aan wilt ophangen.
PIR isolatieplaten zijn harde schuimstof platen die qua structuur lijken op PUR. Brandtechnisch gezien is PIR alleen veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Pir platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren.
De platen kunnen aan het dakbeschot bevestigd worden via montagelijm of via schroeven. Let wel op dat je geen gaten maakt in de dampremmende laag onder de isolatielaag. Ook langs de bovenkant van de isolatielaag breng je best nog een vochtwerende folie aan.
Maar hoe doe je dat en waarmee kan je gipsplaten lijmen? Gipsplaten lijmen. Deze kan je lijmen op vele ondergronden zoals hout, baksteen, beton en tegels. Je kunt het lijmen met verschillende producten zoals speciale montagekit, tegellijm, cementmortel en Fix en Finish.
Smeer twee dikke stroken kleefgips op de muur, waar de buitenranden van de gipsplaten komen. Vul de ruimte tussen de stroken op met 'klodders' kleefgips om de 30cm. Breng ook een strook kleefgips aan op de onderste rand, waar de wand met de vloer in contact komt.
PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal. PUR-lijm wordt als hot melt aangebracht en koelt snel af tot verwerkingssterkte, zodat ze naar het volgende proces kunnen worden gebracht.
High Tack lijmen zijn speciaal ontwikkeld als universele lijm met beresterke aanvangshechting voor het verlijmen van vele bouwmaterialen. High Tack lijmen zijn op basis van hybride technologie waardoor ze materialen als polystyreen niet aantasten en ook niet corrosief zijn ten opzichte van metalen.
PU-lijm heeft een vullend vermogen en is zeer sterk. PU-lijm is watervast en is geschikt als montagelijm voor buiten en binnen. Perfect te gebruiken voor verbindingen die tegen zware omstandigheden opgewassen moeten zijn. PU-lijm is oplosmiddelvrij.
Een betonvloer bijvoorbeeld kunt u het beste isoleren met harde kunststof platen zoals PIR en EPS platen. Deze kunt u eenvoudig met lijm tegen de onderkant van de vloer bevestigen. Voor het isoleren van houten vloer kunt u beter een ander isolatiemateriaal kiezen.
Om een isolatiewaarde van 6.25 te behalen, bent u met PIR een dikte van 130mm nodig. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen bent u met glaswol een dikte van 200mm nodig en bij steenwol en katoen een dikte van 220mm. Daarnaast is een pirplaat al voorzien van een dampdichte laag, dus een dampscherm plaatsen is niet nodig.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.