Spouwlood is spouw (luchtlaag tussen buiten en binnenblad) overbruggend lood in de gevelconstructie. Naast zakvocht in het buitenblad van de spouw zal er sprake zijn van water in de spouw. Denk bijvoorbeeld aan regen en wind met water stuwing tussen aansluitingen van kozijnen en gevelwerken.
“Het gaat inderdaad om één loodslab, maar in de spouw moet dat lood minstens 5 à 10 cm naar buiten toe hellen, zodat het in de gevelsteen minstens 5 à 10 cm lager zit dan in de binnengevel. Dit is nodig omdat het water dat eventueel in de spouw komt, naar buiten zou lopen en niet naar binnen!
Een loodslab heeft als primaire functie het beschermen van je dak tegen lekkages. Dit komt, omdat lood zorgt voor een perfecte afdichting. Je ziet lood veelal terug rondom je dakkapel, onder nokvorsten, bij je schoorsteen, soms bij je kozijnen en rondom kachelpijpen bij de stormkraag.
Kosten lood vervangen
Gewoonlijk kost een meter lood in het binnenblad tussen de €150 – €300 om te vervangen – deze prijs is inclusief materiaal, arbeid en BTW.
In spouwmuren kan spouwlood worden toegepast om het water van het binnenspouwblad naar buiten te leiden. Het zogenoemde voetlood vinden we bij platte daken bij opgaand gevelwerk, bijvoorbeeld onderaan een schoorsteen.
Het lood voorkomt dat regen (zakwater) niet in de muur loopt. Wanneer de loodslab van uw huis of pand versleten, gebroken of verbogen is dan kan dit een lekkage veroorzaken.
Bij een ankerloze spouwmuur zijn er twee losstaande muren die alleen door een fundering verbonden worden. Een ankerloze spouwmuur is een spouwmuur waarbij de ankers die normaal gesproken het binnenblad en het buitenblad verbinden, ontbreken.
Daarnaast hebben lood en loodvervangers een vergelijkbare levensduur van enkele tientallen jaren. Het grote verschil tussen beide producten is dat lood schadelijk is voor het milieu. Loodvervanger is het milieuvriendelijke alternatief en 100% onschadelijk.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Voordelen van daklood
Maar daarnaast heeft dit materiaal nog heel wat andere positieve eigenschappen: Duurzaam: lood is een materiaal dat heel lang meegaat. Meestal heeft het een levensduur van 30 à 40 jaar. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de staat van het dak en hoe je het onderhoudt.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Loodvervanger bestaat al enkele jaren, maar is lang niet zo populair als lood. Loodvervanger heeft een vergelijkbare prijs als lood, althans de prijs is stabieler. De loodprijs is wisselend, waardoor het een enkele keer duurder is dan loodvervanger, maar ook goedkoper kan zijn.
Loodvervanger wordt gezien als een milieuvriendelijk alternatief voor lood. Het is onschadelijk voor mens en milieu. Deze eigenschap is meteen ook het grote voordeel van loodvervanger t.o.v. van lood. Een ander pluspunt van loodvervanger is dat dit materiaal verkrijgbaar is in verschillende kleuren.
Lood kunt u het beste verdekt vastzetten met koperen nagels met een brede platte kop. Mocht een open vernageling toch noodzakelijk zijn, dan moet u deze zorgvuldig afdekken met een trotseerloodje. 6. Voor het stevig vastzetten van de loodbekleding moet u koperen klangen gebruiken van 0.8 millimeter.
Kleine scheurtjes, barstjes of gaatjes in daklood repareer je het beste met loodstickers of afdichtband. Dit breng je snel en makkelijk aan en het maakt je dak weer waterdicht. Voor scheurtjes die veel aan zon worden blootgesteld of op het zuiden staan is een kunsthars de beste optie.
Het is belangrijk dat zo`n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Er zijn twee manieren waarop lood vervangen kan worden. Het lood kan vervangen worden tot op het binnenblad. Om het oude lood te verwijderen, verwijderen wij twee tot drie lagen stenen uit de buitenmuur. Daarna bevestigen we het nieuwe lood op het binnenblad, vervolgens metselen we de muur weer dicht.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen.
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
Lood gaat heel lang mee: Lood is een duurzaam materiaal en gaat een lange tijd mee. Over het algemeen kan het lood tussen de 30 en 40 jaar meegaan. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van de staat van het dak en ook hoe goed u de loodslabben onderhoud.
Ubiflex en Leadax zijn dé loodvervanger die wordt toegepast in alle bouwdetails waarin een waterdichte laag vereist is. Het kan in de meeste gevallen lood vervangen en gaat de levensduur van een gebouw mee. Voor speciale toepassingen gebruikt u Ubiflex Ribbel.
Loodwerk dicht uw dak af en zorgt dat er geen lekkages ontstaan in uw dak. Op de plekken op uw dak waar lood wordt gebruikt, spreekt men ook wel over ''loodslabben'' of ''looddelen''. Deze komen voornamelijk voor rond schoorstenen, dakkappellen en nokvorsten. Dit zijn plekken waar vaak kleine kiertjes ontstaan.
Bouwjaar
Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben geen spouwmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn hebben meestal wel een spouwmuur. Vanaf de jaren '60 werden spouwmuren verplicht, dus vanaf die tijd heeft iedere woning spouwmuren.
Omdat het vochtproblemen hielp voorkomen, werden vanaf 1920 de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd. Is jouw woning gebouwd voor 1920, dan is de kans erg klein dat er een spouwmuur aanwezig is. Een woning gebouwd tussen 1920 en 1975 heeft hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur.
Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien.