Deze plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar hij groeit in het wild langs de bermen en stortplaatsen. Hij behoort tot een van de langst bloeiende vaste planten.
Standplaats Lavatera Barnsley
Lavatera Barnsley is matig winterhard, dus in een strenge winter is er een kans dat de plant het niet haalt. U vergroot de kans door Lavatera pas in het voorjaar te snoeien en de basis van de plant te beschermen met mulch of droge bladeren/takken.
Malva, ook wel Kaasjeskruid, bloeit met veel bloemen aan lange takken. De bloemen zijn er in de kleuren wit, roze en paars. Er zijn ook soorten met witte bloemen en een roze hart. De Lavatera wordt zo'n 150 tot 200 cm hoog.
Lavatera bloeit op de jonge scheuten, hoe meer jonge scheuten hoe meer bloemen. Knip in maart alle takken terug tot ca 35 cm boven de grond. Als je boven een oog knipt, dat naar buiten wijst, zal de plant breed uitgroeien. Om de Lavatera smaller te houden, knip je boven een binnenoog.
Zijn eigenlijk volgens de literatuur dezelfde soort, maar worden bijna altijd appart behandelt. De ene zijn meer struikachtige vaste planten, terwijl de andere meer struiken zijn. Kaasjeskruid is een geslacht van kruidachtige planten uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae).
Vermeerderen: De plant is gemakkelijk te stekken. Knip in september van een paar niet bloeiende stengels de bovenste 10cm. Verwijder het blad en stop de stengels in potgrond die verzadigd is van water. Zet de pot daarna in een kas of op een lichte plaats afgedekt met plastic, uit de volle zon.
Lavatera's zijn halfheesters met een zéér lange bloei voor achteraan in de border, want hij wordt 150 à 200 cm hoog en even breed. Struikmalva planten in de volle zon en beschut uit de wind plaatsen daar hij soms wel kan invriezen. Snoeien moet je deze niet echt veel.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze snelgroeiende bladhoudende plant wenst een vrij droge bodem.
Vanaf juli tot oktober bloeit de lavatera met volle teugen.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Lavatera stekken
Het beste kun je dit aan het einde van de bloei doen, in september ongeveer. De stengels die je stekt moeten niet bloeien en van de bovenste 15 centimeter van de plant komen. De bladeren kun je verwijderen en de stengels stop je in potgrond in een pot op een lichte plek zonder direct zonlicht.
Alle bloemen van de kaasjeskruid-familie (Malva, stokrozen, Lavatera) kunnen met hun grote bloemen gerechten opsieren maar van de smaak moet je niet teveel verwachten.
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
De lavatera houdt van een zonnige standplaats en lichte goed doorlatende kalkhoudende grond. Ieder jaar kan de struik na de ergste vorst, in maart of april flink terug gesnoeid worden om een bossige groei van onderaan te bevorderen.
Eenjarige lavatera wordt gekweekt door middel van tuinzaden. De bekerlavatera zaden worden vanaf half maart tot april onder glas gezaaid. Als de zaden direct in de grond gezaaid worden dan kan dit het beste gedaan worden vanaf half april tot half mei. De zaden moeten met een halve centimeter aarde bedekt worden.
Gaura lindheimeri stekken
Je kunt in het voorjaar zaden van Gaura zaaien. Maar stekken kan ook, via zomerstekken of van halfrijpe stekken. Je maakt de stekken struikachtiger door ze regelmatig bij te knippen.
Deze eenjarige plant blijft eindeloos lang doorbloeien met grote trechtervormige bloemen en is goed toe te passen in de border. Een prima snijbloem, aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
Herfstanemoon heeft gelobde bladeren en is bijna een bodembedekker. In een zachte winter blijft het blad lang staan, maar eigenlijk is de plant bladverliezend. Het blad kan tot 80 cm hoog worden. Compleet met bloemen wordt de plant wel tot 1.50 m hoog.
Malva moschata of Kaasjeskruid is een winterharde, bladverliezende vaste plant met een rijke bloei met roze of witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van de plant. Deze plant staat mooi in de border en is ook geschikt voor de natuurtuin en verwildering.
Malva sylvestris snoeien
Dit is een vaste plant die er struikvormig uitziet. Hij kan in het vroege voorjaar kort worden teruggesnoeid. Vaak zal de plant 's winters een stuk invriezen.
Passiebloemen die vast in de tuin staan, kunnen het beste in het voorjaar gesnoeid worden. Zo rond april, mei als de kans op vorst minimaal is. Wanneer er nog vorst komt en u snoeit de plant, kan deze beschadigen.