Wij Nederlanders eten vooral het borststuk van de kip, de filet. Zo blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren. Van alle kip die we jaarlijks verorberen, is bijna 50% kipfilet. Na de filets volgen (op ruime afstand) de poten, en de vleugeltjes.
Reacties. Een haan is een kip! Een vrouwtjes-kip noemen we een hen. En ja, verreweg de meeste kippen die in de supermarkt worden aangeboden zijn hanen.
Het verschil tussen hanen en hennen
Haantjes hebben hele andere kenmerken dan de hennen. Ze kunnen natuurlijk geen eitjes leggen, waardoor ze direct afvallen voor de productie van eieren. Daarnaast groeien ze langzamer dan de hennen, waardoor ze voor de meeste boeren ook minder interessant zijn als vleeskip.
De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.
En net zoals mensen opgedeeld zijn in mannelijk en vrouwelijk en kinderen en volwassenen, zijn kippen dat ook. In deze context, is een man gelijk aan een “haan” en een vrouw gelijk aan een “hen”. Beide zijn eigenlijk kippen, maar de namen wijzen op hun geslacht en het feit dat ze volwassen zijn.
Een haan is groter en grover gebouwd dan een hen. Een haan heeft grotere kopversierselen: kinlellen, kam en oorlellen. Een haan heeft soms sierbevedering: halsveren, zadelveren en sikkelveren. Hanen hebben sporen aan hun poten en hennen niet.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Door groeitijd en beweging wordt het rodere vlees stevig en krachtig van smaak. Een echt oudere vogel kan zelfs naar wild smaken. Jonge haantjes met genoeg vlees voor twee personen doen het goed op de barbecue of geplukt in soep. Omdat ze al zo smaakrijk zijn, hoeft je dit vlees weinig bij te kruiden.
Bevruchten. En ja, als je kuikens wilt, ontkom je niet aan een haan. Soms waakt hij zelf ook mee over de kuikens. Tenzij je ergens bevruchte eieren vandaan haalt, maar dat is een ander verhaal.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Een hen is een vrouwelijke kip; het mannetje heet een haan en het jong heet een kuiken. Zowel wat betreft uiterlijk als gedrag verschillen hennen wezenlijk van hanen. In het normale spraakgebruik echter staat het woord kip eveneens voor slechts de vrouwelijke exemplaren, dus hen.
Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar/versnipperaar.
Kip met vel brengt meer calorieën en vet aan. Een kip met vel levert 161 kcal en 9,3 g vet. Dezelfde kip zonder vel levert 139 kcal en 6,3 g vet per 100 g. Kies je een kippenborst dan verlaag je het calorie- en vetgehalte naar respectievelijk 103 kcal en 1,3 g vet.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Te veel kip
Ook voor kip geldt: te veel van één soort is nooit goed. Dit kan namelijk leiden tot meerdere gezondheidsklachten. Zo is een overmatige consumptie van kip slecht voor je gewicht, hart en loop je het risico op voedselvergiftiging.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.
Ja, een kip kan soms plots veranderen in een haan: "Ze krijgen een soort inwendige teelbal" In Schilde schrok kippeneigenaar Jonas Verdickt zich een hoedje. Plots bleek één van zijn hennen te kraaien als een haan. Het vrouwtje ontwikkelde ook een forsere kam en postuur.
Re: kip lijkt te kraaien
Als je 100 % zeker weet dat het kippen zijn... Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
Kippen hebben heel veel vertellen. Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.