Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Of denk aan de slak: als je zout op een slakje legt, krimpt de slak. Dat komt doordat water de slak uitstroomt; zout trekt dus water aan!
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Een hele goede vraag! Zeeslakken en zeenaaktslakken hebben namelijk net als landslakken moeite met zout. De zeeslakken hebben daarom zelfs een deurtje (operculum) ontwikkeld om hun huisje af te sluiten tegen het zoute zeewater. Landslakken met een huisje hebben dat niet.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Dat is niet zo gek: ze zijn gek op een vochtige omgeving. Vanwege de vele regen vinden ze het momenteel fantastisch boven de grond. Slakken glibberen rond en vreten ook nog eens je planten op. Maar slakken hebben ook heel mooie kanten, zegt deskundige Klaas van Rozen van Wageningen Universiteit en Research.
Oplossing 1: Biotex
De enzymen zijn vetafbrekend en zullen het slijmspoor dus op een effectieve wijze weghalen. Maak een sopje van water met Biotex, breng dit aan op een schone doek en dep hiermee op de vlek om dit eenvoudig weg te halen.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Ook een rondje koper schrikt slakken af. Plant slakkenafwerende planten rond de planten die je wilt beschermen. Goudsbloem, afrikaantjes, bernagie, kruidkers, mosterd en witte klaver houden naaktslakken op een afstand. Ook de geur van hysop, salie, tijm, tomaat, knoflook en uien stoot slakken af.
Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden! Bij strenge vorst kunnen veel naaktslakken sneuvelen.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging.
Naaktslakken kunnen een ware plaag zijn
Als ze bovengronds komen, zijn ze ook het gevaarlijkst. Ze knabbelen dan aan de blaadjes van planten. Natuurlijk, een slak moet ook eten, maar je groen gaat er wel aan. Vooral jonge plantjes gaan er wel in bij de naaktslak.
Naaktslakken zijn op biologische en effectieve wijze te bestrijden met aaltjes. Naast aaltjes kunnen ook slakkenkorrels worden gestrooid.
Dat is ook niet zo gek, want slakken zijn namelijk dol op verschillende planten in de moestuin. De vochtige omgeving van de moestuin en de zachte blaadjes van de planten zijn de favorieten van de naaktslak. Een moestuin is heel leuk, maar de sla is vaak de reden dat jij naaktslakken in je tuin hebt.
Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden.