Je wil niet te veel belasting betalen. Sommige uitgaven zoals zorgkosten, giften en kosten voor je eigen woning kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor wordt het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting lager.
Zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als deze zijn gemaakt in verband met een ziekte, beperking of invaliditeit. De zorgkosten die worden afgetrokken, bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting 2022, zijn ook gemaakt in dat jaar (2022).
De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Medicijnen zoals pijnstillers, zalf of laxeermiddelen die u op eigen initiatief koopt bij de drogist of apotheek (handverkoop) zijn niet aftrekbaar, omdat ze niet door een arts zijn voorgeschreven. Orthomoleculaire middelen zijn niet aftrekbaar als medicijnen, ook niet als ze door een arts worden voorgeschreven.
Om voor een belastingvermindering in aanmerking te komen moet u: bepaalde uitgaven hebben gedaan (giften, betalingen voor pensioensparen, kosten voor kinderopvang …) en. een voldoende hoog belastingbedrag hebben zodat de vermindering er op kan worden toegepast.
Tandarts. De kosten voor behandelingen door een tandarts, mondhygiënist of orthodontist zijn aftrekbaar.
Reiskosten voor ziekenbezoek zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar: U en de zieke hadden bij het begin van de ziekte samen een huishouden. U bezoekt in het jaar regelmatig de zieke. De zieke wordt langer dan een maand verpleegd.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
1) Verlaag je vermogen
Hoe lager je vermogen, hoe minder je belasting je daarover hoeft te betalen. Kijk dus goed hoeveel geld je op je spaar- en betaalrekening hebt staan en welke beleggingen je hebt. Ook bitcoins of andere cryptovaluta moet je straks meenemen in je belastingaangifte.
In box 1 kun je het saldo van het eigenwoningforfait minus de rente en de kosten van de eigenwoningschuld verrekenen met het belastbaar inkomen. De inkomsten uit eigen woning moet je bij je inkomen optellen en bestaat met name uit het eigenwoningforfait.
Met een 'verzoek om middeling' kun je al snel honderden euro's tot zelfs meer dan €1000 belasting besparen. Hiermee kun je dus belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten. Bijvoorbeeld bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of ondernemer bent met sterk wisselende inkomsten.
Verhoogde kostenaftrek
De afschrijvingen worden verhoogd tot: 200% voor wie investeert van 1 september 2021 tot en met 31 maart 2022. 150% voor wie investeert van 1 april 2023 tot en met 31 augustus 2024.
De 120% aftrek voor de "Aanmoediging van woon-werkverplaatsingen met de (elektrische) fiets" wordt afgeschaft in de vennootschapsbelasting eveneens vanaf het aanslagjaar 2021 (voor boekjaren die ten vroegste aanvangen op 1 januari 2020). Deze laatste is dus enkel nog van toepassing in de personenbelasting.
Kosten die onder een verplicht of vrijwillig eigen risico vallen, zijn niet aftrekbaar. Ook kosten waarvoor een eigen bijdrage geldt aan het CAK of volgens de Zorgverzekeringswet zijn niet aftrekbaar.
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
U betaalt bij voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kunt u terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Ook als u een laag inkomen hebt (bijvoorbeeld op het sociale minimum) en nauwelijks belasting betaalt.
Laat je als volwassene een tand vullen? Dan betaal je doorgaans tussen 45 en 99 euro aan de tandarts. Je remgeld bedraagt tussen 6 en 14,50 euro als je het jaar voordien bij de tandarts bent geweest en er op z'n minst één tandzorg werd terugbetaald.
De kosten van kronen en implantaten zijn aftrekbaar als zorgkosten, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof zijn het namelijk kosten voor hulpmiddelen en komen daarom voor aftrek in aanmerking.
Alle kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn dan bedrijfskosten. Dus als jij een laptop nodig hebt om je bedrijf te kunnen runnen, dan is die laptop aftrekbaar, want het is een laptop voor zakelijk gebruik.