Knijpkracht. Knijpkracht is de kracht tussen je duim en vingers. Je kunt deze trainen met plate holds Hierbij hou je een gewicht tussen je duim en vingers voor een aantal seconden of minuten. Je kunt het moeilijker maken met meer gewicht en door te lopen.
Begin met gestrekte handen voor je. Buig vervolgens je vingers zo dat de topjes de onderkant van je vingers raken. Je maakt als het ware klauwen van je handen. Hou ook dit dertig seconden tot een minuut vol en herhaal vijf keer.
De veer van de handknijper, of knijphalter, loopt meestal door tot de onderkant van het handvat. De veer is vaak verchroomd om roestvorming tegen te gaan. Een handknijper wordt gebruikt om de spieren van de onderarm gericht te trainen en om de knijpkracht te vergroten.
Deze handknijper ligt lekker in de hand en geeft je de mogelijkheid om je onderarmen op een fijne manier te trainen zodat je meer grip hebt. Ook om je polsspieren te verstevigen is dit een goede methode om de spieren te trainen.
Het is mogelijk om individuele vingers te trainen
Maar soms kan het ook goed zijn om vingers individueel te trainen. Bij activiteiten als klimmen of gitaar of piano spelen, kan de kracht van individuele vingers een rol spelen. Ook voor dit soort situaties zijn er speciale handtrainers.
Op het oog geen massieve krachtpatser, maar 'klein pinkje' kan je meer kracht leveren dan je denkt. Het is dan ook een grote fout om je kleinste vinger, bij oefeningen waar een goede grip is vereist, over het hoofd te zien. Je pink is namelijk één van de sterkste en belangrijkste vingers.
De spieren die je vingers bewegen, zitten in je onderarm en de palm van je hand en zijn met de pezen in je vingers verbonden. Pezen worden wel steviger als je ze traint, waardoor je ze meer kunt belasten. Maar ze worden nauwelijks dikker.
Wrist Curl
Ga op een bank zitten en steun met de onderarmen op de dijen of de bank. Pak de barbell vast met een onderhandse greep (dat wil zeggen met de duimen naar buiten), zonder de polsspieren aan te spannen. Adem vervolgens in en buig de polsen. Adem aan het einde van de beweging uit en herhaal.
De handtrainer is zo gevormd dat hij aangenaam in de hand ligt. De weerstand is moeiteloos in te stellen met de draaiknop: je start met een lichtere weerstand (vanaf 5 kg) en bouwt langzaam op (tot 20 kg). Bestel deze Tunturi Instelbare Knijphalter en bouw de kracht in je handen langzaam op.
Verder versterken en stimuleren sterke onderarmen de hoogte van je grijpkracht, waardoor je je andere oefeningen in de sportschool veel gemakkelijker kan volhouden zonder dat er een halter of kabel uit je handen glipt door vermoeidheid.
Hoe vaak moet je je grijpkracht trainen? Je grijpkracht aan willen pakken is al een belangrijke eerste stap. Veel sporters negeren hun onderarmen en boeken zo minder voortgang bij het trainen. In het beste geval doe je twee tot drie keer per week een serie oefeningen voor je onderarmen.
Met een handtrainer train niet alleen je handen maar ook de vingers, pols en onderarm. Aangezien we onze handen de hele dag door gebruiken, is regelmatig oefenen met een handtrainer altijd goed en handig. Het is fijn om in het dagelijks leven sterke handen, vingers en handspieren te hebben.
Een handknijper is een apparaatje dat je kunt gebruiken om de spierkracht in je hand en onderarm te trainen. Hij bestaat uit twee uit elkaar staande grepen die middels een knijpbeweging naar elkaar toegebracht kunnen worden. Een veer tussen de twee handgrepen zorgt voor weerstand.
Raak met je duim je pink aan.
Houd een hand voor je uit. Strek je duim zover als je kunt van je hand vandaan. Buig de duim langs de onderkant en raak de basis van je pink aan. Houd elke positie 30-60 seconden lang vast.
Sterke handen die zwaar trainen mogelijk maken, en zwaar trainen is – naast een goed voedingsbeleid – misschien wel de belangrijkste factor voor het opbouwen van een stevige portie spiermassa. Om sterke handen te ontwikkelen moet je wel iets meer doen dan een setje wrist curls na de biceps.
Je maakt een vuist door eerst je wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink te vouwen en daaroverheen pas je duim. Vouw dus niet je andere vingers over je duim heen. Laat ook niet je duim vóór je andere vingers uitsteken, dat is een goede manier om je duim te breken.
Train niet te vaak
Duik niet elke dag de sportschool in om je armen te trainen. Ook deze kleine spieren hebben rust nodig. Ik zou niet meer dan twee keer per week afzonderlijk je biceps en triceps trainen. Je hoeft de spieren namelijk niet eindeloos uit te putten.
Door je triceps te trainen krijg je al snel meer dikte, waardoor je armen sneller breder lijken. Je triceps zitten aan de achterzijde van je arm en train je met vaste apparaten zoals de Triceps extension, losse gewichten, bankdrukken of kabels. Voor het gehele resultaat train je uiteindelijk ook je biceps.
'Tijdens het sporten neemt de bloedsomloop toe en in je hand zitten veel kleine bloedvaten die dan uitzetten,' vertelt hij aan Runner's World. 'Door de verhoogde bloedsomloop, kan er wat vochtlekkage optreden tussen de cellen. Die lekkage is waarschijnlijk de oorzaak van het opzwellen van je vingers.
Een bekende vorm van huidverkleuring is 'dode vingers'. De Franse arts Maurice Raynaud beschreef het fenomeen in de negentiende eeuw. Op een koude winterdag worden de vingertoppen in de buitenlucht eerst wit. Binnen worden ze vervolgens eerst een beetje blauw en vervolgens rood.
Push-ups
Ook push-ups kunnen helpen je polsen te versterken. Naast 'normale' push-ups met vlakke handen, kan je als je al wat beter getraind bent ook push-ups op je knokkels proberen, of zelfs push-ups op de rug van je handen. Buig voor deze laatste push-ups je handen om in de richting van je voeten.
De wijsvinger kan je het best missen
Juist omdat je middenvinger onmiddellijk de functie van een wijsvinger overneemt, als die er niet meer is. De pink is veel moeilijker te vervangen, omdat je die nodig hebt in complexe grijpbewegingen.”
De duim (pollex in het Latijn) is de dikste en de kortste vinger van de hand. In de geneeskunde worden de vingers met romeinse cijfers genummerd beginnend bij de duim, die dan dus digitus I (dig. I) is.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.