Waarschijnlijk was de oventemperatuur te hoog. Daardoor is de buitenkant al mooi gekleurd, terwijl de cake van binnen nog niet goed gaar is. Verlaag de oventemperatuur de volgende keer en verleng de baktijd. Controleer de cake met een prikker voordat je hem uit de oven haalt (zie vorige vraag).
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort.
De ideale temperatuur en werking van een gebaksvitrine
De temperatuur van een gebaksvitrine ligt tussen de 4 °C en 10° Celsius. Op deze temperatuur blijven uw gebakjes, taarten en andere heerlijke producten perfect op smaak.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Koekjesdeeg is niet gemaakt om rauw te eten, net als cakebeslag.” Volgens de hoogleraar zijn koekjesdeeg en cakebeslag niet supergevaarlijk om te eten, maar ook niet vrij van risico's. “Cakebeslag is nog iets minder veilig omdat er bloem én rauwe eieren in zit”, legt hij uit.
Oplossing. Zet de volgende keer de temperatuur 5-10 graden minder heet. Een directe oplossing is wanneer je ziet dat de cake echt bruin wordt maar nog ongaar van binnen, is afdekken met aluminium folie totdat de hele cake gaar is.
' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Nog steeds last van een natte bodem? “Het probleem kan dan zijn dat je de bodem niet goed hebt gebakken, of het recept klopt gewoon niet,'' stelt Waldo. Tot slot bak je de taart het beste laag in de oven. Gebruik zowel onder- als bovenwarmte en zet op het laatst alleen de onderwarmte aan, zo wordt de bodem goed gaar.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Controleer de temperatuur van de cake.
Hiervoor heb je een kookthermometer nodig, prik de thermometer in het midden van de cake en bepaal de temperatuur. Is de cake ongeveer 100 graden Celsius, dan is deze gaar!
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Re: hoeveel cupcakes uit een pak cakemix? Uit een pak cake mix van koopmans haal ik (recept volgend) 40 tot 50 cakejes.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Wanneer hij dan wel gaar is? Dat zie je door goed te kijken. De bovenkant moet droog zijn en als je de vorm een beetje schudt moet hij stevig zijn. Zie je de brownie een beetje wiebelen, dan heeft hij nog iets meer tijd nodig.
Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit. Let op: sommige cakes zijn na afwerking niet lang te bewaren op kamertemperatuur.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.