In 1960 werd het noorden van Somalië, een Britse kolonie, samengevoegd met het zuiden, een Italiaanse kolonie. Een aantal jaren later werden de grenzen vastgelegd van wat nu het huidige Somalië is. In 1991 verklaarde Somaliland, de voormalige Britse kolonie, zich onafhankelijk.
Somaliland was tot 1960 een Brits protectoraat terwijl de rest van het huidige Somalië door Italië gekoloniseerd werd.
Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 samen met kolonie Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.
Op 1 juli 1960 ontstond de Republiek van Somalië. Groot-Brittannië en Italië hadden namelijk hun twee sectoren onafhankelijkheid verleent, waarop de twee samengingen om één staat te vormen. Het Franse deel werd in 1977 pas het onafhankelijke land Djibouti. Somalië kende daarna een vrij turbulente geschiedenis.
Met een kustlijn van 3000 kilometer heeft Somalië de langste kust van alle landen op het Afrikaanse continent en in de Arabische wereld. Omdat Somalië cultureel, historisch, etnisch, taalkundig, geografisch en religieus zeer verbonden is met de Arabische wereld, is het lid van de Arabische Liga.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Somalië verkeert reeds decennia in een van de ergste, langdurige humanitaire rampen ter wereld. Meer dan dertig jaar aan gewapende conflicten, politieke instabiliteit, overstromingen en extreme droogteperiodes hebben ertoe geleid dat vandaag (juni 2022) bijna één op de vijf Somaliërs vluchteling is in eigen land.
In 2022 telt de bevolking van Somalië 16.842.000 inwoners. In 1960 woonden er in Somalië nog 2.755.967 personen.
Somalië is een erg arm land; mensen hebben weinig geld en eten en leven vaak onder de armoedegrens. Somalië ligt bij de evenaar naast de Indische oceaan. Er heerst een woestijn klimaat, het is er daarom ook erg warm. Er zijn ook veel bergen.
De oppervlakte van Somalië is 637.657 vierkante kilometer. Somalië is daarmee ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.
Kolonisatie van Afrika
Het waren de Nederlanders die, onder aanvoering van Jan van Riebeeck, vanaf 1652 het zuiden van Afrika tot een kolonie maakten. Zuid-Afrika bleef een Nederlandse kolonie tot ruwweg het begin van de negentiende eeuw.
Bijna geheel Noord en Zuid-Amerika, Azië en Afrika werden vanaf de 16e eeuw gekoloniseerd door Europese landen. De grootste koloniale machten waren: Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Nederland. Vaak werden kolonies gewelddadig veroverd.
Koloniale mogendheden waren Nederland, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Rusland (in Siberië, Centraal-Azië en Alaska), België, Italië, Japan, de Verenigde Staten en - minder bekend - zelfs de Scandinavische landen Denemarken (Groenland, de Faeröer, de huidige Amerikaanse Maagdeneilanden, ...
De Somaliërs (Somalisch: Soomaaliyeed, Arabisch: الصوماليون) zijn een etnische groep uit de Hoorn van Afrika. Vrijwel alle Somaliërs spreken het Somalisch, een Koesjitische taal, een taalgroep binnen de Afro-Aziatische taalfamilie en ook het Arabisch.
In Nederland wonen ruim 39.000 Somaliërs. Dat zijn er niet zo gek veel, vergeleken met de paar honderdduizend Somaliërs die in Groot-Brittannië leven. Maar er leven hier wel twee keer zoveel Somaliërs als in Duitsland.
Welke vaccinaties zijn verplicht voor Somalië? De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Somalië wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ook in Somalië komt gele koorts voor in bepaalde gebieden.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.
In de 17e en 18e eeuw was de driehoekshandel op zijn hoogtepunt en werden grote aantallen slaven door vooral Portugese, Engelse, maar ook Spaanse en Nederlandse handelaren gekocht aan de kust van West-Afrika en verkocht in Amerika. De huidige schatting is dat 12 miljoen slaven zijn vervoerd vanuit Afrika naar Amerika.
Als laatste land ter wereld schafte Mauritanië de slavernij af, in 1980.
Somaliërs begonnen vanaf eind jaren tachtig, op vlucht voor de burgeroorlog in Somalië, naar Nederland te komen. In 1993 was er een migratiepiek. Tussen 2001 en 2004 daalde het aantal Somaliërs in Nederland zelfs: in 2001 telde Nederland 29.600 Somaliërs; in 2007 nog maar 18.800.
Somalië heeft te maken met een tweetal droge klimaten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. Het noordelijke en oostelijk deel van Somalië kennen amper neerslag. In het zuidwesten en langs de grens met Ethiopië neemt de hoeveelheid neerslag toe. Dit zijn de gebieden waar het warme steppeklimaat heerst.