WapenwedloopOvervallers, plofkrakers en zelfs inbrekers beschikken tegenwoordig over zware wapens als AK-47's of andere Kalasjnikovs. Ze gebruiken ze om omstanders of de politie op afstand te houden. Dat staat in het politierapport Nationaal Dreigingsbeeld dat vandaag is verschenen.
Betrapt u een inbreker in uw woning of op uw erf, dan mag u deze aanhouden en -indien nodig- tijdig tegenhouden door deze op te sluiten en ervoor te zorgen dat deze niet zomaar kan vertrekken. Hierbij mag u geen overbodig geweld gebruiken. U mag een inbreker ook niet folteren en/of onmenselijk/onterend behandelen.
Nieuwe truc van inbrekers
In de zomer van 2023 is er een vrij nieuwe truc die inbrekers inzetten: tuinaarde voor uw deur strooien. Wordt de aarde niet opgeruimd, dan kunnen de inbrekers aan de liggende aarde herkennen dat u niet thuis bent. Controleer ook even onder uw deurmat of hier iets onder ligt.
Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar. Hang de lampen op een plek op die lastig te bereiken zijn, zodat ze niet gemakkelijk te vernielen zijn.
Een woninginbraak wordt vaak gepleegd door een gelegenheidsdief. Zo'n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera's en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags.
Je zou misschien verwachten dat 's nachts het vaakst wordt ingebroken, maar niets is minder waar. In Nederland vindt slechts 13 procent van de woninginbraken in de nachtelijke uren plaats, tegenover ruim 60 procent in de middag- en avonduren. Vooral tussen 15:00 uur en 19:00 uur vinden veel inbraken plaats.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten. Daarna is het risico om op heterdaad betrapt te worden veel groter.
Inbrekers leren een huis goed kennen door in te breken. Ze weten wat de zwakke plekken zijn, hoe ze zo snel mogelijk binnen kunnen komen, wanneer de bewoners niet thuis zijn en waar waardevolle spullen liggen. Allemaal nuttige informatie waardoor een tweede inbraak waarschijnlijk (nog) gesmeerder verloopt.
Mensen voelen zich vaak minder veilig nadat iemand geprobeerd heeft in te breken, of als er een inbreker in huis is geweest. Ook het vertrouwen in anderen daalt. De inbraak kan ook slaapproblemen of angstklachten geven. De gevolgen van een inbraak zijn het grootst als er ook echt wat gestolen is.
50% kans dat ze binnen 1 jaar terugkomen!" Is er al een keer ingebroken bij jou in huis? Helaas is er een grote kans op een tweede inbraak. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt.
Geen inbreker in het toilet
Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid.
Een onderzoek heeft aangetoond dat een inbreker zijn poging na gemiddeld 3 minuten staakt. Alle bereikbare gevelopeningen - deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen - moeten dus goed beschermd worden. Voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten.
Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)Raam op de benedenverdieping (23%)Voordeur (21%)
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Er bestaat niet één soort typ inbreker. Het kunnen georganiseerde groepen zijn, maar ook gewoon jongere uit uw buurt. Meestal zijn het mannelijke inbrekers, maar er zijn zeker ook vrouwelijke inbrekers die inbreken. Het beste kunt u kijken naar het gedrag van de personen in uw buurt.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
De inbrekers verkennen eerst de buurt en kiezen dan het huis waar ze gaan inbreken. Ze nemen dus de tijd om elk huis te observeren en kiezen de huizen die hen het meest aantrekken. Vaak kijken ze naar het ontbreken van beveiliging of de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen (auto, tuinmeubels).
Een inbraak of een poging tot inbraak is een vorm van overmacht. Verschillende rechters hebben dat zo beslist. De schade aan de woning veroorzaakt door een inbraak is dus niet voor jou, maar de verhuurder zal die kosten moeten betalen.
Meeste inbraken in de grote steden
In 2021 werd er in onze hoofdstad Amsterdam het vaakst ingebroken met 1.716 inbraken. Op de tweede plek staat Rotterdam met in totaal 1.012 inbraken, gevolgd door Den Haag met 1.002 inbraakmeldingen.
De politie komt bij u thuis onderzoek doen en probeert sporen veilig te stellen.Ook neemt zij uw aangifte op.Als dat nodig is, voert de politie ook een buurtonderzoek uit. Misschien heeft iemand iets verdachts gezien?
Gebruik altijd een money belt. Ze zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten en kleuren en zijn onmisbaar. Met een moneybelt heb je belangrijke en waardevolle papieren en een groot deel contant geld dichtbij je, zonder dat dit zichtbaar is voor anderen.
Veiligst op de bank
"De beste plek om geld te bewaren is de bank. Mocht je toch een flink bedrag thuis willen bewaren, doe het dan in een kluis." Ypma legt uit dat als er dan iets gebeurt, je er alles aan hebt gedaan om het geld zo goed mogelijk te beschermen tegen diefstal of brand.