De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Elektriciteit in Nederland
In Nederland worden de stopcontacten van type C en F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Stopcontact type G
Type G wordt onder andere gebruikt in het Verenigd koninkrijk, Ierland en Hong Kong. De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in België. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Duitsland. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Om deze apparaten te gebruiken heb je een reisstekker, ook wel wereldstekker genoemd, nodig. Steek de Engelse stekker in de reisstekker, en plaats deze vervolgens in een Nederlands stopcontact.
Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken. Echter zijn er enkele uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan het Verenigd-Koninkrijk, Cyprus en Malta.
De Britse stopcontacten bevatten drie rechthoekige openingen en staan geregistreerd als BS 1363. Type G reisstekkers zijn te herkennen aan de drie langwerpige openingen, die zijn toegesneden op een stekker met drie pinnen.
Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.
Binnen Europa gebruikt men stekkers in zes verschillende soorten. We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen.
De campingstekker die het meest gebruikt wordt op de campings in Europa voor stroom op de camping in je caravan, camper of tent is de blauwe CEE stekker. De stekker die de stroomkast in gaat is de CEE eurostekker met de puntjes (male).
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.
Deze ongeaarde netstekker met twee parallelle, platte pinnen is zowat de standaard in heel Noord- en Centraal-Amerika. Dit stekkertype werd in 1904 uitgevonden door Harvey Hubbell II. De stekker heeft twee platte, 1,5 mm dikke pinnen, die tussen de 15,9 en 18,3 mm lang zijn en 12,7 mm van elkaar staan.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Hoewel het voltage verschilt met Nederland is opladen geen probleem. De oplader van je telefoon/tablet/laptop/etc. zorgt er voor dat het voltage omgezet wordt en je apparatuur zonder problemen opgeladen kan worden. De frequentie van de stroom is in de Verenigde Staten 60 Hz.
Elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk worden de stopcontacten van type G gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
stopcontact {het}
electric socket {znw.} outlet {znw.}
Technische eigenschappen. Een type G-stekker, zoals die onder andere in Groot-Brittannië wordt gebruikt, heeft 3 pinnen. In de meeste gevallen wordt er dan gebruik gemaakt van een spanning die tussen de 220 volt en 240 volt ligt. Daar is deze reisstekker dan ook geschikt voor.
Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard en ongeaard zijn. Voor gebruik van deze stopcontacten is een adapter van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Stekkers bevatten in ieder geval twee draden. De derde draad is de aarddraad. Stekkers die een aarddraad bevatten noemt men ook wel geaarde stekkers en stekkers die geen aarddraad bevatten noemt men ook wel ongeaarde stekkers.
In Duitsland heb je geen verloopstekker nodig en het kraanwater kan je gewoon drinken. Wel moet je rekening houden met teken en het is misschien handig om je vakantie buiten de schoolvakantie om te plannen.