Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte. Je pup heeft wel wat bewegingsvrijheid nodig. Een te korte riem is vaak al een belangrijk oorzaak van het trekken aan de lijn. Bekijk ook ons hele assortiment aan riemen voor honden.
In de meeste dierenwinkels worden er alleen korte hondenlijnen verkocht, zo rond de 1 meter tot 2 meter. De meeste standaard hondenlijnen in een dierenwinkel zijn rond de 1.20m. Qua lengte verschilt een lange lijn van 3 meter, 5 meter tot 10 meter en soms zelfs 20 meter.
Qua lengte is het ook een persoonlijke voorkeur. Voor de meeste puppycursussen heb je in ieder geval een korte lijn of politielijn nodig. Een lange lijn is makkelijker voor wandelingen waarbij je de natuur in gaat, maar je hond niet los mag.
Een puppy mag niet lang uitgelaten worden. Loop daarom geen lange rondjes. Laat je puppy 4 keer uit per dag en verhoog dit steeds met 5 minuten per keer. Begin met 5 minuten in maand 1 en 10 minuten als je puppy 2 maanden oud is.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert je pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Voor jonge pups van 8 tot 12 weken is het volledig normaal dat ze midden in de nacht hun behoefte moeten doen. Als hij in een bench slaapt, zal hij jou (hopelijk) wakker maken door te blaffen of piepen. Laat hem dan snel uit met zo weinig mogelijk poespas, dat wil zeggen, geen geknuffel, spelletjes of snoepjes.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Een voorvoorkomende vuistregel is een extra vijf minuten wandelen per maand dat je puppy oud is. Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen per keer. Is hij drie maanden (12 weken) oud dan mag je 15 minuten wandelen per keer.
Een handige richtlijn voor de tijdsduur: stel het aantal minuten per wandeling gelijk aan het aantal levensweken. Dus, is je pup tien weken, dan kun je hem ongeveer tien minuten per keer uitlaten. Het is belangrijk dat je in de gaten houdt wanneer je pup moe wordt. Maak overdag samen ongeveer vier korte wandelingen.
Om de hond in elke situatie onder controle te hebben – maar hem toch de vrijheid te geven die hij wil – komt de sleeplijn in het spel. Honden hebben het gevoel dat ze zich met een sleeplijn vrij kunnen bewegen. Daarom zijn ze goed geschikt voor veel activiteiten met je viervoeter.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.