Een vochtarme huid herken je aan een huid die er “leeg” uitziet, de huid vertoont fijne lijntjes en rimpeltjes. Als je een vette crème gebruikt, blijft deze er vaak op liggen. De verzorging van de vochtarme huid staat in het teken van hydratatie.
Het verschil tussen een droge huid vs.
De cellen in die huidlagen horen 10% aan vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm of gedehydrateerd. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een droge huid aan vet (talg). Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn.
Water: Drink genoeg water om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Voeding: De juiste voeding helpt ook om een vochtarme huid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld groene bladen, zoals spinazie of bloemkool eten. Dit eten bevat veel luteïne, een stofje dat jouw huid helpt te beschermen tegen UV-straling.
Een ruwe huid. Witte schilfertjes. Rimpeltjes. Bij een zeer droge huid kunnen ook kloofjes of rode vlekken ontstaan.
Een vochtarme huid is een huidconditie die ontstaat door een (tijdelijk) verstoorde huidbarrière; er verdampt te veel vocht uit de huid. Dit kan verschillende oorzaken hebben: De huid bevat onvoldoende stoffen die vocht kunnen vasthouden. Vochttransport uit de diepere huidlagen naar het huidoppervlak is traag.
Als je een vette huid hebt, dan heeft u waarschijnlijk niet zoveel hydratatie nodig als iemand met een droge huid. Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden.
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
NIVEA helpt je graag bij het tegengaan van een droge huid. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw huid weer heerlijk zacht aanvoelt: Gebruik een hydraterende douchegel: een hydraterende douchegel houdt de vochtbalans van je huid op peil en voorkomt uitdroging.
Wanneer een huidspecialist jouw huidtype wil vaststellen, kijkt hij of zij naar de stevigheid, de grootte van je poriën en de vochtbalans van je huid. Op basis daarvan komt er een bepaald huidtype uit de test: normaal, droog, vet of gemengd. De normale huid is glad en heeft kleine poriën.
Voor een vochtarme huid heb je een verzachtende moisturizer nodig met hydraterende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur (waarmee ook het collageen in je huid is geholpen) en allantoïne. Denk aan: Hydraphase Intense Licht, die eveneens niet-comedogeen is en poriën dus niet verstopt.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Hyaluronzuur is in staat om tot wel 100 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden en is hierdoor een perfecte hydraat voor de vochtarme huid. Daarnaast zijn er meer natuurlijke vochtaantrekkers die geschikt zijn om de huid gehydrateerd te houden, zoals Aloë Vera, melkzuren en fruitzuren.
De kenmerken van een vochtige huid zijn een droog en trekkerig gevoel, vaak een "strakke" glans rond het voorhoofd en fijne lijntjes. In ernstigere gevallen kan de huid rood worden, gaan jeuken en zelfs kleine irritatie-wondjes gaan vertonen. Bij beide huidtypen kunnen schilfertjes ontstaan.
Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht als op het hele lichaam voordoen.
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Je kan de crème gebruiken op je gezicht en op je lichaam, al zou ik op het gezicht oppassen bij een vette huid. Maar als goed voedende crème voor de droge plekjes zoals knieën, voeten, handen en ellebogen doet hij goed zijn werk.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
Zie het zo: hydratatie is een glas water voor je huid, maar dit water zal verdampen als er niks is om dit water in het glas te houden. Vochtinbrengers vormen een barrière op de huid, om te voorkomen dat dit water verdampt en verdwijnt.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.
Ichtyosis is een groep aandoeningen waarbij de buitenste laag van de huid niet goed is aangelegd waardoor een droge en schilferige huid ontstaat. Ichthyosis uit zich door een toenemende verdikking van de hoornlaag in de vorm van plakken of schubben. Dit belemmert de huid in het uitoefenen van zijn normale functie.