Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Ook als een embryo te koud wordt maakt het geluid, waarop de hen het ei dichter bij het nest legt. Dan maakt het embryo een ander geluid om aan te geven dat hij of zij nu warm is. Doordat een kuiken al met zijn moeder communiceert in het ei, herkent een kuiken de roep van zijn moeder zodra hij uit het ei kruipt.
Ze kletsen hele dag over van alles. Ze vertellen wie de baas is, waar goed eten te vinden is, ze waarschuwen voor gevaar of vertellen gewoon hoe het met hen gaat. Deze taal leren de dieren al heel vroeg. Zelfs wanneer ze als kuiken nog in hun ei zitten praten ze al met hun moeder.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Hoe lang duurt het voor een kuiken droog is? Voordat eendagskuikens in de kunstmoeder kunnen worden opgefokt, moeten ze na uitkomst in de broedmachine eerst goed opgedroogd zijn. Gemiddeld duurt het 24 uur voordat een kuiken droog is.
Op dag 19 moet de luchtvochtigheid omhoog. Ook keren we de eieren niet meer zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Warmteplaat. Naast een warmtelamp kun je ook gebruik maken van een warmteplaat. Deze plaat is in hoogte verstelbaar en heeft dezelfde functie als de moederkloek. Het geeft de kuikens de benodigde warmte en is zeer laag in energiekosten.
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.
Begin in ieder geval in de eerste zes weken met een opfokvoer met minimaal 18 procent eiwit. Voer in de eerste zes weken niet teveel bij (granen, restjes eten) om verdunning van het eiwit in het rantsoen te voorkomen. Voer geen legvoer tijdens de opfokperiode. Een extra calciumbron is aan te raden.
Hoelang hebben kuikens extra warmte nodig
Kuikens uit het voorjaar kunnen sneller zonder warmte dan kuikens uit de winter. Dit omdat het in het voorjaar warmer is. Als stelregel kun je aanhouden dat kippenkuikens 6-8 weken onder een warmtebron gehouden moeten worden.
De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig. Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen). Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.