Het meest voor de hand liggende gebied van spieropbouw tijdens fietstochten is het onderlichaam en dan vooral op de benen. Fietsers ontwikkelen de twee belangrijkste spieren in de kuit: De soleus helpt de hiel op te tillen en de gastrocnemius is het prominente deel van de kuit dat fietsers in staat stelt om te trappen.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Met een regelmatige fietstocht werk je dus flink aan je spieropbouw. Als je een half uur tot een uur per dag fietst, is dat al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren.
Fietsen is een echte full body workout. De beenspieren zijn overduidelijk de spieren die het meeste worden gebruikt tijdens het fietsen, maar je doet ook op een beroep op de buikspieren, rugspieren, armspieren en schouderspieren.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Hoewel je je bilspieren wel gebruikt bij het fietsen, draagt fietsen niet veel bij om deze belangrijke spieren echt sterker te maken. Fietsen is vooral goed voor je dijen - de quadriceps en de hamstrings - maar niet echt voor je bilspieren.
Per kilometer wandelen verbrandt u ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruikt u per kilometer namelijk twintig calorieën. Als u er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kunt u dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Fietsen kan erg goed zijn voor je rug als je het juiste model hebt in de juiste afmetingen en de fiets correct is afgesteld. Als je pedalen, zadel en stuur ook perfect zijn afgesteld voor je lichaam, kan fietsen zelfs helpen bij al bestaande rugpijn, omdat het je gewrichten soepel houdt en helpt bij de spieropbouw.
Tijdens het fietsen train je vooral je bil- en beenspieren. Fiets je regelmatig in een hoog tempo, dan zie je dit beslist terug in de bilspieren, bovenbenen en kuiten.
Rug en buik
De kernspieren, inclusief de rug en buik, worden ook getraind tijdens de ritten. Strakke buikspieren stellen de rijder in staat om sterker en efficiënter te trappen en nemen ook de druk weg van de spieren in de onderrug. Bovendien helpt fietsen om algemene balansvaardigheden te verbeteren.
Pijnklachten tijdens het fietsen
Zadelpijn en doofheid rondom het zitvlak. Kniepijn. Pijn in onderrug. Pijn tussen de schouderbladen en bovenrug.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Cardio voor de gezondheid van je hart
Of je nu gaat fietsen of hardlopen, je doet aan cardio. Elke oefening die je hartslag verhoogt en je bloed sneller laat pompen is cardiotraining. Cardio houdt je hart gezond en helpt je om bloed en zuurstof efficiënter door je lichaam te pompen.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus. Hij liet gedurende 1 jaar ongetrainde gezonde mannen en vrouwen naar het werk fietsen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Met fietsen train je een hele reeks spieren. Verre van de algemeen aanvaarde ideeën is het inderdaad het hele lichaam dat werkt. Armen, benen, buikspieren, houding, het hele lichaam is betrokken bij het vooruitkomen en het bewaren van het evenwicht. Als zodanig is het rijden op een elektrische fiets een complete sport.
Elektrisch fietsen is minder intensief dan fietsen zonder ondersteuning.Je verbruikt minder energie en verbrandt dus minder calorieën. Anderzijds ga je wel vaker geneigd zijn om langere afstanden af te leggen met je elektrische fiets, bijvoorbeeld woon-werkverkeer (1).
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
De hartslagzone voor vetverbranding zit tussen de 55% en 65% van uw maximale hartslag. Door continu in deze hartslagzone te blijven, verbrandt u effectief vet en zal u snel afvallen.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Veel mensen vragen zich af hoeveel kilometer per dag fietsen goed is voor je gezondheid. Er is geen vaste hoeveelheid kilometers die iedereen per dag zou moeten fietsen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, algemene gezondheid en fitheid, en persoonlijke doelen.
Het fietsen kan ook een tikkeltje verslavend zijn, blijkt uit hersenonderzoek. Tijdens het fietsen maak je namelijk een mix van plezierhormonen aan, onder andere endorfine en dopamine. Die kunnen een prettig gevoel geven.