Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen problemen en ziektes optreden die invloed hebben op de belastbaarheid van de vrouw, ook in het werk. De zwangere of pas bevallen vrouw krijgt van de bedrijfsarts het advies haar werk- of werktijden aan te passen.
Als u zwanger bent, net bevallen bent en/of borstvoeding geeft, dan mag u niet werken op arbeidsposten of productieafdelingen waar u of uw kind een gezondheidsrisico loopt. Uw werkgever moet in dat geval uw arbeidsomstandigheden aanpassen of u een aangepaste functie voorstellen.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Bel de huisarts als iemand in je omgeving een kinderziekte heeft die jij zelf nog nooit hebt gehad. Bijvoorbeeld rode hond, waterpokken of de vijfde ziekte. Of als iemand in je omgeving kinkhoest heeft en je al meer dan 34 weken zwanger bent. Later in je zwangerschap praat je met je verloskundige over de bevalling.
Je bent 8 weken zwanger! Met een echo kun je goed het kloppend hartje zien. Maar omdat de zwangerschap nog in een erg pril en kwetsbaar stadium zit, heeft dit echter geen voorspellende waarde over wel of geen goede zwangerschap.
12 weken zwanger (3 maanden)
Je hebt een zwangerschapsverklaring nodig voor de volgende zaken: Aanvragen van een uitkering tijdens je verlof. Ben je zwanger en in loondienst? Dan kan je tijdens je verlof een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Je moet verplicht 3 weken nemen: 1 week voor en 2 weken na de bevalling. De overige 9 weken (of 10 weken bij een meerling) kan je naar keuze opnemen in periodes van 7 kalenderdagen en dit vanaf 3 weken tot 7 dagen voor de bevalling en vanaf de derde week tot 38 weken na de geboorte.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Als je tijdelijke contract afloopt tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken). Wordt je contract niet verlengd, dan kun je een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen bij het UWV.
Arbeidsongeschiktheid zwangerschap. Werknemers krijgen tijdens zwangerschap 16 weken loon doorbetaald. Zelfstandigen kunnen zich vrijwillig bij het UWV of bij een commerciële verzekeraar verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Vraag uw werknemer wanneer zij met verlof wil gaan. Dit kan elke dag zijn tussen de 6 en 4 weken vóór de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum. Vraag de zwangerschapsuitkering aan tussen de 4 en 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof.
Drie maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: Het kan zijn dat je deze maand een klein buikje begint te krijgen en dat je borsten wat groter worden, al verschilt het per vrouw wanneer dit wat meer zichtbaar wordt.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
Het eerste trimester van de zwangerschap is ongetwijfeld het zwaarste, zeker op het werk. Vermoeidheid, misselijkheid, stress … De typische kwaaltjes maken het moeilijk om het een hele dag vol te houden. We geven graag advies over hoe je bij een prille zwangerschap je dagen op het werk doorkomt.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .