Hoeveel zand mag een paard in de mest hebben? Let op: Zand wordt niet continu uitgescheiden door de darmen. Het is dus heel goed mogelijk dat je paard geen zand in de mest heeft zitten, maar er wel te veel zand in de buik zit. Ik raad je daarom aan om één week per maand preventief een psyllium kuur te geven.
Paarden krijgen vrijwel altijd zand binnen met eten. Dit is bij hele kleine hoeveelheden geen probleem, dan wordt het uitgescheiden met de mest. Wanneer er te veel zand binnen komt, gaat dat zakken in de darm en zal het moeilijk worden om het uit te scheiden. De peristaltiek van de darmen zal worden belemmerd.
Er zijn verschillende redenen waarom paarden zand gaan eten. De meest voorkomende zijn een tekort aan voedingsstoffen en dit probleem is relatief simpel op te lossen door het toevoegen van silicium en/of extra mineralen. Check of je krachtvoer niet te veel granen bevat.
Bij een korrelige ondergrond is het dus verstandig om wat vaker een preventieve zandkuur te geven. Ongeveer 1 keer per maand is dan wel verstandig. Bij een lager risico volstaat 1 x per 2/3 maanden vaak wel, maar blijf wel altijd de syptomen in de gaten houden!
Bij acute zandkoliek bel je altijd de dierenarts!
Zandkoliek wordt door dierenartsen in eerste instantie behandeld met paraffine olie en psyllium. Deze twee middelen zorgen er voor dat het zand met de mest mee naar buiten komt, via de natuurlijke weg. Als dat onvoldoende werkt, kan een operatie nodig zijn.
Wanneer je paard regelmatig wat zand binnenkrijgt, in de paddock of op een korte weide, dan is het goed elke maand of zes weken een kuurtje vlozaad te geven. Maar let op: de dosis die op de verpakking van veel psylliumproducten staat, is te laag. Een zandkuur werkt het beste kort, maar krachtig.
Tip 6: preventieve zandkuur met psyllium
Het is aan te raden om, afhankelijk van de risico's bij jou(w paard) 1 keer per 1, 2 of max 3 maanden preventief een kuur te geven. Zo help je om te voorkomen dat zand de kans krijgt op te bouwen.
Zand eten voorkomen
Zorg dat je paard in de paddock of wei extra ruwvoer tot zijn beschikking heeft, maar geef het op een harde ondergrond of vanuit een voerbak, zodat je paard geen zand kan opnemen als hij de laatste plukjes hooi eet. Zorg ook voor een liksteen die in de behoefte aan mineralen kan voorzien.
Met slobber krijgt je paard zijn benodigde behoeftes; vitaminen en mineralen, energie en het is erg lekker, dus voor veel paarden is dit geen straf om voorgeschoteld te krijgen. Naast dat het een goede aanvulling is op het rantsoen, krijgt je paard ook nog eens een mooie glanzende vacht.
Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dit is zo'n 24 kilo mest per dag, of 10 ton mest per jaar!
Je moet het wel goed weken, want het zwelt op als het in contact komt met vocht. Dus als een paard het droog eet, loop je kans op verstopping. Afhankelijk van de afmetingen van je paard kun je 100 tot 200 gram zaadjes per dag geven voor één of twee weken.
Voor de toplaag is bijvoorbeeld M3C zand geschikt. Deze zandsoort heeft de eigenschappen dat die het water goed doorlaat maar ook stabiliteit biedt. Belangrijk is dat de korrelgrootte varieert van 180 tot 220 mu. Hierdoor is het zand uitermate geschikt als toplaag.
Hoeveel centimeter zand heb je nodig? De platen dienen altijd bedekt te zijn met een aantal cm zand. Voor Paddocks, stapmolen en paden adviseren wij ongeveer 7 cm zand en voor rijbakken 10-15 cm.
Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt U met de aan te vullen hoogte in meters.Vermenigvuldig de uitkomst met 1,1. Dit is nodig voor de inklinking. Zand zakt namelijk nog in als het is aangelegd, dit heet inklinking.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Het is zeer smakelijk, vooral als het nat en warm geserveerd wordt. Daarom is het ideaal voor kieskeurige eters, zieke of herstellende paard. Ook voor het toedienen van medicijnen is slobber ideaal. Slobber dient als een traktatie die af en toe gegeven wordt (niet vaker dan 1 keer per week).
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Rollen in het zand of de modder: het instinctief rollen in het zand of de modder creëert een extra beschermlaag zodat insecten niet rechtstreeks op de huid van het paard kunnen kamen.
Zorg voor ruwvoer van goede kwaliteit
Van arm vogeltjeshooi en -stro kunnen paarden niet groeien. Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart.
Conclusie: geef niet te weinig psyllium tegen zand
Om zandkoliek te voorkomen is het verstandig om je paard in de herfst en winter elke maand of zes weken een kuur met psyllium te geven. Dit kan in de vorm van psylliumvezels, hele vlozaadjes of brokjes.
De hoeveelheid vlozaad per dag tijdens de kuur voor een volwassen paard is 100-300 gram (afhankelijk van de zandinname). Raadpleeg bij twijfel over de hoeveelheid altijd een deskundige of een dierenarts. Vlozaad is enkel een hulpmiddel voor het afvoeren van zand.
17,5 kg poep per dag
Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag, ofwel 6387,5 kilo per jaar. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot je paard is en hoeveel hij eet. Normaalgesproken zal hij zo'n 15 keer per dag mesten, maar dat is - net als bij mensen - heel persoonlijk.