Je kunt zoals gezegd niet korter knippen dan 2 mm voor het leven. Bedenk ook dat honden hun nagels nodig hebben. Nagels geeft grip bij staan, lopen en rennen en wat dacht je van graven? Laat je hond nadat je de nagels hebt geknipt even op 4 poten staan om te zien of de nagels te grond raken.
Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat wanneer uw hond in rechte stand staat, de nagels de grond net of net niet behoren te raken. Wanneer dat het geval is, hoeft u de nagels niet te knippen. Raken de nagels de grond en staan de tenen scheef of omhoog, dan zijn de nagels te lang.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
De duimnagel van de hond bevindt zich aan de binnenkant van de poot, iets hoger dan de voet. In sommige landen wordt deze al vroeg verwijderd omdat een hond zich heel vervelend aan deze duimnagel kan verwonden en dit helaas ook geregeld gebeurt.
Voor de meeste honden is het prima om iedere acht weken de lengte van de nagels na te kijken en als het nodig is te laten knippen. De groei en slijtage kunnen verschillen: de ene hond heeft dus vaker een knipbeurt nodig dan de andere. Hou het goed in de gaten of vraag uw dierenarts om advies.
Je kunt zelf de nagels van je hond knippen maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen €7,50,- en €12,50,-. Sommige dierenartsen knippen de nagel van je hond gratis bij een consult.
Nagel hond te ver afgeknipt
Het is niet gevaarlijk, wel kan het pijnlijk zijn voor de hond. U kunt het bloeden proberen te stelpen door er even met een gaasje druk op uit te oefenen, het bloeden stopt dan vaak vanzelf. Ook kunt u aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Dit is bij de meeste drogisterijen te koop.
De duimnagel wordt ook wel de wolfsklauw of hubertusklauw genoemd, dit ondanks dat wolven helemaal geen duimnagel hebben! Deze wolfsklauw komt door zijn positie natuurlijk niet met de ondergrond in aanraking, waardoor deze niet de kans krijgt om te slijten.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven. Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Nagels kauwen en bijten kan zijn een teken van angst of verveling bij je harige vriend. Mensen bijten vaak op hun nagels of vingers als ze angstig zijn, en dat is niet anders voor een angstige pup.
Er is niet een vaste tijdperiode waarbinnen je de nagels van je hond moet knippen. Je moet ze simpelweg knippen wanneer ze te lang zijn. Twijfel je of de nagels van je puppy te lang zijn? Probeer eens of je een velletje papier onder de nageltjes kunt schuiven.
Terwijl honden over het algemeen vijf tenen op hun voorpoten hebben, hebben hun achterpoten normaal gesproken slechts vier tenen. De Wolfsklauw van honden is een extra vijfde teen op de achterpoot. Het is dus vergelijkbaar met de grote teen bij de mens.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Bij een hoornnagel is de verdikte nagel ontstaan door overmatige aanmaak van keratine of hoorn. Een hoornnagel kan overigens geïnfecteerd raken met een schimmel; er bestaan dus ook combinaties van een hoorn- en schimmel nagel.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Alleen honden hebben een Wolfsklauw
Omdat wolven in principe geen Hubertusklauwen hebben. Het komt alleen voor bij huishonden, waarbij ook hier niet alle dieren getroffen worden. Hoewel theoretisch alle honden een Wolfsklauw kunnen bezitten, komt het vooral voor bij grote hondenrassen.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Wat moet ik doen met een afgebroken/gescheurde nagel? We raden aan om uw hond mee te nemen voor een afspraak als de gebroken nagel nog steeds is bevestigd of als deze bloedt. In sommige gevallen kunnen pijnstillers of antibiotica nodig zijn om uw hond comfortabel te houden of om infectie te voorkomen.
Er is geen behandeling nodig wanneer er een pijnloos en kleine bloeding onder de nagel aanwezig is. Dit moet vanzelf overgaan. Mocht u behoorlijk last hebben van de pijn, wat wordt veroorzaakt door de druk onder de nagel, dan kan uw podotherapeut of huisarts een klein gaatje maken in de nagel.
Gescheurde of afgebroken nagel
Een ingescheurde nagel kan erg bloeden en is erg pijnlijk. U merkt dat uw dier kreupel loopt of steeds aan zijn poot zit te likken. Als er nog een stukje nagel bijhangt moeten wij deze eraf halen. We zullen de plek wat verdoven en het restje nagel met een tang eraf trekken.
Konijnen hebben aan elke voorpoot 5 nagels, waarvan 1 duimnagel en 4 nagels aan de achterpoten. De nagels van konijnen en knaagdieren groeien ook altijd door. Tamme dieren kunnen hun nagels vaak niet voldoende slijten, waardoor ze te lang worden.