Een consument in Nederland betaalt tussen de 14 en 200 euro voor een spijkerbroek.
De meeste consumentenprijzen voor een spijkerbroek liggen in Nederland tussen de 14 en 200 euro. In de waardeketen worden de grootste externe kosten veroorzaakt bij de teelt van katoen en de verwerking ervan tot denimtextiel (figuur 1).
Wat kost een spijkerbroek echt? De spijkerbroek die je nu aan hebt kostte tussen de €5,40 en €8,40 om te produceren.
De teelt van katoen en de productie van denim zorgen voor veel milieuvervuiling. Spijkerbroeken zouden beduidend duurder zijn als textielarbeiders een loon kregen waarvan ze kunnen leven en als de kosten van milieuvervuiling in de prijs van een broek zouden zitten.
Lang plezier van je jeans
De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke denim van 100% katoen. Die gaan veel langer mee en kunnen zelfs vintage worden, als je ze met liefde en zorg draagt. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van biologisch of zelfs gerecycled katoen.
Voor wie: De skinny jeans staat het mooiste als je slank bent. Hij laat je lange slanke benen fantastisch uitkomen. Heb je volle dijen dan komen die extra in het zicht in een skinny jeans. Je kunt dan eventueel een leuk tuniekje wat voorbij je heupen eindigt of een langer bloesje over je skinny jeans dragen.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Het scoren van een nieuwe outfit, bestaande uit een t-shirt en een jeans, staat dus gelijk aan een waterverbruik van 9500 liter. Dit staat gelijk aan ruim 146 keer douchen of bijna 80 keer badderen in een volle badkuip (Nibud).
* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).
Ze bezoekt een spijkerbroekenfabriek en ontdekt dat een spijkerbroek in slechts vijftien minuten in elkaar wordt genaaid en dat dit al voor een prijs van tussen de vijf en negen euro mogelijk is. Stefan Stasse rekent samen met een katoenspinner uit hoeveel meter draad je uit een katoenbolletje kan halen.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
De beste keus is een broek met een normale of lage taille. Welk model je het beste staat hangt een beetje af van je figuur. Ben je slank dan kan een skinny jeans je goed staan. Een bootcut model jeans is een model dat de meeste vrouwen goed staat.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Draag jij anno 2021 nog skinny jeans? Slecht nieuws: de strakke spijkerbroek is nu officieel uit de mode. Daar zijn modekenners het unaniem over eens en het blijkt ook uit de verkoopcijfers. Er is een duidelijke verklaring voor.
Zwarte kleding kleedt af, wit maakt dikker
Ook donkerblauw en andere donkere kleuren, kleden af. Lichte kleuren daarentegen accentueren je postuur en zijn dus meer geschikt voor magere mensen. In witte kleren lijk je dikker. Als je (te) zwaar bent, draag dan donkere kleding.
Een skinny jeans creëert lengte en legt de nadruk op je benen. De hogere taille creëert ook extra lengte aan de bovenkant. Ideaal dus, voor de kleinere slanke vrouw.
Kies voor een model (een boxershort of klassieke slip) dat hoog genoeg aan je taille zit. Kies voor ondergoed uit katoen, dat stremt met andere stoffen waardoor je de kans op afzakkende jeansbroeken verkleint!
Zie je dat de stof van je broek rondom de rits uit elkaar gaat staan? Dan zit je broek te strak. Daarnaast kun je vaak al snel zien dat de broek rode strepen achterlaat bij de taille, ook dan kun je beter een maatje groter pakken. Als het nog niet te laat is en je bent nog in de winkel, ga dan ook even ergens zitten.
De denimstof rekt tijdens het dragen uit. Dat betekent dus ook dat je jeans pas na een tijdje echt perfect zitten. Vooral jeans met een hoog elastaan-gehalte rekken tijdens het dragen uit. Eén nadeel: de eerste keren dat je je jeans draagt kan hij in de taille en bij de bovenbenen veel te strak zitten.